Se hur presidentkandidaternas kampanjarbete påverkats av riksrättsförhören: ”Jag måste ta mitt konstitutionella ansvar”. Foto: Vem kan besegra Trump?/Showtime/The Circus

Bernie Sanders frustration – riksrätten stoppar kampanjandet

Uppdaterad
Publicerad

Riksrättsåtalet mot USA:s president Donald Trump har skapat problem för de presidentkandidater som också är senatorer, visar en ny dokumentärserie. Samtidigt som senatorerna har suttit fast i riksrättsförhör i Washington DC, har viktigt kampanjarbete bedrivits i Iowa.

– Det innebär mycket svårigheter, säger Bernie Sanders i “Vem kan utmana Trump?”.

Den amerikanska dokumentärserien “Vem kan utmana Trump?” följer presidentvalet bakom kulisserna och ger en inblick i arbetet med presidentkampanjerna – vecka för vecka. 

Inför primärvalet i Iowa den 3 februari, har demokratiske presidentkandidaten Amy Klobuchar hållit kampanjmöte med väljare över telefon, samtidigt som hon suttit i riksrättsförhör Washington DC.

– Jag tror att ni alla förstår att jag måste göra mitt jobb, och uppfylla min konstitutionella skyldighet att vara i Washington just nu, säger hon till väljarna.

”Mycket svårigheter”

Under tiden som demokraternas Joe Biden och Pete Buttigieg har kampanjat på plats i Iowa, så har demokratiske Bernie Sanders fått balansera riksrättsförhören med viktigt kampanjarbete.

– Det innebär mycket svårigheter. Men vi har fantastiska volontärer och jag måste ta mitt konstitutionella ansvar och vara här, säger han på plats i Washington DC.

Vill du veta mer om det amerikanska valåret? Serien “Vem kan utmana Trump?” guidar dig igenom de viktiga händelserna och möter valets huvudpersoner. Serien släpps på SVT Play varje söndag och sänds på SVT2 onsdagar kl. 22:15.

FAKTA: De vill bli demokraternas kandidat

Joe Biden

77-årig tidigare vicepresident till Barack Obama och mångårig senator från Delaware. Betonar ofta sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund.

Bernie Sanders

78-årig senator från Vermont som blev världskänd när han tampades med Hillary Clinton om Demokraternas nominering inför det förra presidentvalet 2016. Har tidigare varit borgmästare i Burlington, filmmakare och suttit i USA:s representanthus.

Elizabeth Warren

70-årig senator från Massachusetts som gjort sig känd som en progressiv vänsterpolitiker. Undervisade i juridik på flera universitet innan hon valdes in i senaten 2012.

Pete Buttigieg

38-årig tidigare borgmästare från staden South Bend i Indiana. Har varit marinsoldat och krigsplacerad i Afghanistan. Buttigieg är öppet homosexuell och framhåller det som en tillgång i kampen om Vita huset.

Mike Bloomberg

Den nu 77-årige Mike Bloomberg grundade 1982 det medie- och informationsbolag som bär hans namn och som är ett av världens största. Var borgmästare i staden New York under tre mandatperioder, mellan åren 2002 och 2013.

Amy Klobuchar

59-årig senator från Minnesota. Amy Klobuchar är före detta åklagare och företagsjurist och är inne på sitt sjätte år som senator.

Andra aspiranter som är med och tampas om nomineringen är: kongressledamoten från Hawaii Tulsi Gabbard, affärsmannen Andrew Yang, tidigare representanthusledamoten John Delaney, affärsmannen Tom Steyer och Coloradosenatorn Michael Bennet.

Tina Magnergård Bjers/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.