Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bernie Sanders, en av Demokraternas kandidat, hoppar av presidentvalskampanjen i USA. Foto: TT

Bernie Sanders ger upp försöket att bli Demokraternas kandidat

Uppdaterad
Publicerad
Bernie Sanders ger upp försöket att bli demokratiska partiets kandidat i höstens presidentval. Därmed blir det Joe Biden som utmanar president Donald Trump.

Senatorn från Vermont avbryter nu kampanjarbetet för att bli den som får utmana republikanernas Donald Trump i höstens presidentval. Joe Biden, tidigare vicepresident under Barack Obama, är nu ensam kvar som presidentkandidat för demokraterna.

Sanders kallar beslutet för ”smärtsamt”:

– Jag vill tacka de miljoner amerikaner som på olika sätt engagerat er i denna gräsrotsrörelse och arbetat för att göra USA till ett bättre land, sade han i ett tal som hölls på sociala medier.

Enligt Dag Blanck, professor i nordamerikastudier, är Sanders avhopp väntat.

– Efter en stark inledning för Sanders kom en vändpunkt vid primärvalen i South Carolina då Biden tog över ledningen. I praktiken hade Sanders inte längre någon chans.

Starkt tryck

Den 78-årige Bernie Sanders, som kallar sig själv för ”demokratisk socialist”, var presidentaspirant också i valet 2016 men besegrades av Hillary Clinton.

Coronapandemin och den ekonomiska kris som kommit i dess kölvatten har försatt Demokraternas primärval i närmast total medieskugga.

– Trycket på Sanders att hoppa av har varit starkt så att partiet kan enas bakom Biden som ensam kandidat.

Dag Blanck menar att coronakrisen ställt allt på ända och att president Trumps förmåga att hantera den kommer att bli avgörande för vem som segrar.

– Biden kommer att göra allt för att framställa sig själv som en erfaren och Trump som en oberäknelig person. Det är svår att veta hur det kommer gå, men i början av krisen har Trump har fått en uppgång i opinionsmätningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer