Foto: AFP

Bernie Sanders vantar spär på stickningsboom

Uppdaterad
Publicerad

Bernie Sanders stickade tumvantar blev lite oväntat en av de stora snackisarna efter den amerikanska presidentinstallationen den gångna veckan. Vantarna har drivit upp ett redan ökat intresse för stickning och hantverk under pandemin.

Ett foto från den amerikanska presidentinstallationen i Washington den 20 januari, där en sedvanligt butter Bernie Sanders, iförd munskydd, dunjacka och ett par rejäla tumvantar sitter på läktaren med händerna i kors, har under de senaste dagarna fått internet att gå i spinn.

Vantarna, som stickats av återvunna tröjor och plastpåsar, är gjorda av Jen Ellis, lärare i Sanders hemstat Vermont — som i amerikanska medier berättat att hon efter att bilden publicerats fått tusentals mejl från människor som vill beställa likadana tumvantar. Och stickforum på internet svämmade snart över av mönster på Sanders-vantar.

Vantarna, som inte är stickade utan sydda av återvunna tröjor och plastpåsar, är gjorda av Jen Ellis, lärare i Sanders hemstat Vermont – som i amerikanska medier berättat att hon efter att bilden publicerats fått tusentals mejl från människor som vill beställa likadana tumvantar.

Ökning av stickande under pandemin

Och stickforum på internet svämmade snart över av mönster på Sanders-vantar.

Mönsterskaparen och stickaren Lotta Lundin, med en bakgrund som grafisk formgivare och layoutare, fick direkt förfrågningar om att sticka likadana.

– Många frågade om jag inte kunde göra ett mönster av Bernies vantar, men jag kan ju inte kopiera dem. Så i stället har jag gjort en egen variant av dem, säger hon till TT.

Det explosionsartade intresset för Sanders bruna tumvantar är inte helt överraskande – intresset för stickning ökat stort under coronapandemin, berättar Malin Vessby, chefredaktör för tidningen Hemslöjd.

– Vi har absolut märkt en ökning av stickandet i hela landet under coronan. Även onlineförsäljare av garn har rapporterat att deras försäljning har ökat mycket under det senaste året, och garngrossister har haft svårt att hinna få in tillräckligt med material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.