Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så pratas det i Ryssland om reträtten från Cherson – hör SVT:s Bert Sundström i klippet. Foto: SVT

Bert Sundström om ryska reträttbeskedet: Ryssland har inget annat val

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland är tvungna att retirera från Cherson eftersom det har blivit allt svårare att förse de ryska soldaterna i staden med krigsmateriel. Det säger SVT:s Rysslandkorrespondent Bert Sundström.

– Det visar att de ryska styrkorna i de ockuperade delarna inte klarar den uppgiften som militärledningen och Kreml trodde att de skulle klara ganska enkelt.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu uppges på onsdagen ha beordrat sina ryska styrkor att lämna staden Cherson i östra Ukraina och retirera till floden Dnerps östra strand.

– Det är inte speciellt förvånande. Vi har sett i flera veckor, om inte månader, att de ukrainska styrkorna gör framsteg mot Cherson, som är den största och viktigaste staden som Ryssland erövrat under kriget, säger Bert Sundström.

Bert Sundström beskriver den påstådda reträtten som ”ett bakslag, kanske det allvarligaste hittills” för Ryssland sedan kriget i Ukraina utbröt i februari.

– Det visar att de ryska styrkorna i de ockuperade delarna inte klarar den uppgiften som militärledningen och Kreml trodde att de skulle klara ganska enkelt.

”Går inte att göra något annat”

Staden är den enda regionhuvudstaden som Ryssland hittills erövrat under kriget, och den beskrivs som strategiskt viktig eftersom Chersonregionen bildar en landbro från Ryssland till den ryskannekterade Krimhalvön.

– Jag skulle tro att det kommer just nu eftersom det visar sig att nu är försörjningslinjerna över floden till de ryska soldaterna så uttunnade och bräckliga att det faktiskt inte går att göra något annat, säger Bert Sundström.

En ukrainsk militäranalytiker säger till nyhetsbyrån Reuters att de ukrainska styrkorna använder Himars-raketer, levererade av USA, för att förstöra de ryska försörjningslederna över Dnepr-floden.

Ukraina skeptiskt

Ukraina förhåller sig skeptiskt till det ryska reträttbeskedet och president Volodymyr Zelenskyj säger att de ukrainska styrkorna ”rör sig varsamt” och ”inte tar några onödiga risker”.

– Man kan inte lita på någonting som sägs från officiellt håll i Ryssland. Väldigt mycket är rena lögner och det man hör från Ukraina är att ”här gäller det att ta det försiktigt, att inte låta sig luras och avancera för snabbt”, säger Bert Sundström.

Han tror inte att den påstådda reträtten påverkar Putins ställning i Ryssland på ”ett avgörande sätt”.

– Men det finns en utbredd misstro mot det som Kreml framför som sin bild av verkligheten. På något sätt kommer det här att lite grann att försvaga hans ställning.

Hur rapporterar ryska medier om det ryska tillbakadragandet från Cherson? Hör Bert Sundström berätta i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.