SVT:s korrespondent i Ryssland om oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs och hans roll i rysk politik. Foto: Dmitry Serebryakov/TT/SVT

Bert Sundström: ”Man vill visa att ingen kritik tolereras”

Uppdaterad
Publicerad

Att förgifta politiska motståndare har utvecklats till en makaber tradition under Putins styre, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

– Man vill visa att ingen kritik tolereras.

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj vårdas just nu med livshotande skador efter en misstänkt förgiftning.

Navalnyj, som gjort sig känd för att exponera korruption i det ryska ledarskiktet har profilerat sig som en av de främsta motståndarna till Putins styre. Men oppositionsledaren utgör inget inget reelt hot mot den ryska regimen, enligt SVT:s Rysslandskorrespondent.

– Han är som en sten i skon, eller en nagel i ögat på Putin, säger Bert Sundström.

Har blivit tradition

Om han inte utgör ett hot, varför skulle han i så fall ha blivit förgiftad?

- Det har nästan blivit en tradition under Putins styre. De som på något sätt utmanar och ifrågasätter den officiella bilden attackeras då och då, säger Bert Sundström.

Han nämner bland annat giftattacken mot Sergej Skripal i Salisbury 2018, giftmordet på den tidigare FSB-översten Alexander Litvinenko i London 2006 samt attackerna mot journalisten Anna Politkovskaja som först förgiftades på ett flygplan och senare sköts ihjäl i Moskva 2006.

”Farligt att utmana”

Bert Sundström påpekar att det fortfarande inte är klarlagt om Navalnyj faktiskt blivit förgiftad eller om han insjuknat av någon annan anledning men påpekar att det inte vore första gången en rysk meningsmotståndare utsätts för en giftattack.

– Det är farligt att utmana makten. Man vill visa: 'håll er i skick annars kan det gå illa', säger han.

Hör mer i spelaren ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.