Bert Sundström: Närmast en absurd teater

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har inte invaderat Ukraina, det hävdar fortfarande den ryske utrikesministern. Uttalandet kom efter att han träffat Ukrainas utrikesminister i Antalaya och lögnen får SVT:s Rysslandskorrespondent att reagera:

– Det går inte att förstå nästan att han kan häva ur sig sådana felaktigheter. Alla vet att Ryssland har invaderat Ukraina, säger Bert Sundström.

Dagens förhandlingar mellan Ukrainas och Ryssland utrikesministrar i Antalaya i Turkiet ledde inte till några framsteg. På en presskonferens efter mötet återupprepade också Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov lögnen om att Ryssland inte anfallit Ukraina.

– Lavrovs påståenden här är ju närmast absurd teater. Det de vill förhandla om egentligen är att Ryssland vill att Ukraina ska ge upp och Ukraina vill att ryska soldater ska bort.

Bert Sundström har både bevakat och bott i Ryssland under en lång tid. På frågan om det finns några tecken på att ryssarna börjar tveka inför de budskap som kommer från Kreml och Putin, svarade han:

– Jag skulle säga att samhället är tudelat. Det finns många miljoner ryssar som tror helt på det Lavrov sa i dag. Sen finns det framför allt yngre och välutbildade som vet att det inte stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.