Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilderna från kyrkogården i Sibirien – och smygfilmat material inifrån ett ryskt sjukhus.

Analys: Närmaste månaderna kan bli riktigt mörka i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

De officiella siffrorna från i dag säger att 21 608 människor i Ryssland har bekräftats smittade av coronaviruset de senaste 24 timmarna. Det är ungefär dubbelt så många som när det var som värst i våras. Antalet döda med konstaterad covid-19 var 439. Det är också ungefär dubbelt så illa som när det var som allra värst i våras. Men i verkligheten är det långt värre än så, säger demografen Aleksej Raksja till SVT.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Precis som i Sverige och i stora delar av Europa pekar siffrorna i Ryssland åt fel håll när det gäller spridningen av viruset och hur många människor med bekräftad covid-19 som dör. Och det som gör det extra besvärligt för sjukvården i Ryssland är att nu är smittspridningen inte är koncentrerad till de välmående storstäderna Moskva och Sankt Petersburg.

Nu sprids smittan vitt och brett runt om i hela landet.

”Verkligheten en helt annan”

Utanför storstäderna är sjukhusen ofta omoderna, underbemannade och har akut brist på allt från sängplatser till respiratorer. Rysk TV visar bilder av moderna sjukhus där patienterna tas väl om hand av mängder av specialister, har bekväma rum och tillgång till den mest avancerade tekniska utrustning som finns.

Men för oerhört många sjuka är verkligheten en helt annan: de får trängas i sängar som placeras i korridorer eftersom alla rum är fulla, de får ingen avancerad vård och personalen som tar hand om dem är slutkörd.

Över 100 000 fler döda

Demografen Aleksej Raksja hävdar att de siffror som presenteras officiellt i Ryssland är gravt missvisande. Hur många som smittats är svårt att veta, menar han eftersom det mest beror på hur många som testas, och hur tillförlitliga testerna är.

Hur många som dör, däremot, det vet vi ganska väl. Mellan april och oktober har, enligt hans beräkningar, långt över ett hundra tusen ryssar fler dött i år än under ett normalt år.

– Det verkliga antalet döda i covid-19 här är nog fyra gånger högre än vad myndigheterna rapporterar, säger han.

Den nedstängning av stora delar av det ryska samhället som genomfördes i våras blev oerhört kostsam.

Makthavarna i Kreml vill för allt i världen inte ta till lika drakoniska åtgärder igen. Men larmrapporterna från sjukhus och vårdpersonal kommer slag i slag. De närmaste månaderna kan bli riktigt mörka i Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.