Hör SVT:s korrespondent om vad vi vet om Navalnyjs tid i fängelset Foto: SVT

Hör SVT:s korrespondent om vad vi vet om Navalnyjs tid i fängelset

Publicerad

Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har flyttats till en sjukhusavdelning efter att ha fått feber och hosta. Hur han mår är oklart, men de ryska myndigheterna är fullt medvetna om situationen, enligt SVT:s korrespondent Bert Sundström. ”Jag tror att det här är vad myndigheterna vill”, säger han i Morgonstudion.

Det finns bara osäkra uppgifter om hur Aleksej Navalnyj mår i fängelset. Via sina advokater har han kunnat kommunicera i sociala medier att han har ryggproblem, svårt att stödja på ett ben och att han drabbats av feber och hosta.

– Hela tanken, säger många, med en sådan här straffkoloni är att de som sitter där ska försvagas och kanske till och med brytas ner för att man ska se till att de inte kan ställa till problem i framtiden, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

– Att sitta i de här förhållandena, sjuk, inte få adekvat läkarvård och isolerad i två år till kommer att tära också på den mest starka person, som Navalnyj verkar vara, fortsätter han.

Det är också oklart hur förhållandena faktiskt ser ut i fängelset där Navalnyj sitter. Men enligt uppgifter från tidigare fångar är reglerna mycket stränga. Det ska till exempel vara förbjudet att prata med andra fångar och gå med händerna i fickorna. I en video som spridits påstås att Navalnyj får en tillsägelse för att hans översta skjortknapp inte är knäppt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.