Navalnyj flyttad till vårdavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj har flyttats till en vårdinrättning på grund av en misstänkt luftvägssjukdom, rapporterar tidningen Izvestia med hänvisning till uppgifter från fängelset.

Navalnyj har uppgett att han lider av kraftig hosta och feber, men att han fortsätter sin hungerstrejk. Han har också krävt att få adekvat läkarvård.

Enligt uppgifter som publicerade på måndagen på Navalnyjs Instagram-konto ska tre av 15 fångar i fängelset där han sitter frihetsberövad behandlas för tuberkulos. Myndigheter har dock inte kommenterat uppgifterna om ett utbrott av tuberkulos bland fångarna.

Den ryske regimkritikern inledde sin hungerstrejk i onsdags. En anledning var att de läkare som vårdat honom i fängelset endast gav honom smärtstillande mot svår ryggvärk och domningar i ben.

En stödgrupp till Navalnyj säger att den ska demonstrera utanför fängelset på tisdagen om han inte får ordentlig vård.

Statliga medier hävdar i sin tur att han överdriver sina hälsoproblem för att få uppmärksamhet.

Fängelset IK-2 ligger tio mil öster om Moskva.

Hopp om frigivning

I januari i år fick Navalnyj en villkorlig dom omvandlad till drygt två och ett halvt års fängelse. Samtidigt uppger hans rörelse att man hyser hopp om att kunna få honom frigiven tidigare än så.

Det internationella stödet för Navalnyj är stort. I mitten av mars manade 45 länder Ryssland att frige regimkritikern. I ett uttalande som lästes upp vid FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève krävdes att Navalnyj friges och att fjolårets förgiftning av honom utreds.

Undertecknarna var i huvudsak europeiska länder men även USA, Kanada, Australien och Japan har skrivit på.

Fakta: Aleksej Navalnyj

  • Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.
  • Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.
  • Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.
  • 44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.