Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem ligger bakom och varför händer det nu? Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström om drönarattackerna i Moskva. Foto: Clara Zahui/Reuters

Bert Sundström om drönarattackerna: ”Ett sätt att få ryssarna osäkra”

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagsmorgonens drönarattack mot Moskva väcker många frågor. Ingen har tagit på sig attacken men SVT:s utrikesreporter Bert Sundström tror inte att det rör sig om en så kallad falsk flagg-operation.

Enligt ryska myndigheter sköts åtta drönare som var på väg mot centrala delarna av Moskva ner och det finns uppgifter om att så många som 30 drönare ska ha attackerat staden.

– Det här är väldigt omfattande och visar kanske ryssarna att kriget nu kryper närmare dem, säger SVT:s utrikesreporter och tidigare Rysslandkorrespondent Bert Sundström.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för attackerna. En rådgivare till Ukrainas president Zelenskyj har däremot sagt man ser på händelserna med tillfredställelse och räknar med att se fler liknande attacker.

Vissa spekulerar i om det skulle kunna vara ryssarna själva som ligger bakom attackerna för att motivera fortsatta attacker mot Ukraina. Men det verkar inte troligt enligt Bert Sundström.

I videon förklarar Bert Sundström varför han inte tror att det handlar om en så kallad ”falsk flagg-operation”, varför attackerna sker nu och vilka konsekvenser morgonens händelser kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.