Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En specialist undersöker en byggnad efter drönarattackerna i Moskva. Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP/TT

Ryssland: Drönarattack mot Moskva – ingen allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands huvudstad Moskva attackerades med uppemot åtta drönare under morgonen, uppger ryska myndigheter. Det är ännu oklart vem som ligger bakom.

Två byggnader ska ha fått mindre skador och två personer ska ha uppsökt vård efter händelsen, enligt stadens borgmästare Sergej Sobyanin. De ska dock inte vara allvarligt skadade.

Husen, varav åtminstone ett av dem är ett flerfamiljshus, evakuerades i samband med räddningstjänstens arbete på platsen.

– Det lät som att det kom en motorcykel och sedan hördes två smällar. Det började lukta fotogen. Vi bor på fjärde våningen och kändes som att något tungt träffade byggnaden, säger en kvinna som bor i huset till den ryska nyhetskanalen Shot.

Militären: Sköt ner samtliga

Det ryska försvarsdepartementet skriver på Telegram att totalt åtta drönare skickats mot huvudstaden och att samtliga sköts ner. Uppgifter i rysk media och på sociala medier gör gällande att det kan ha rört sig om så många som uppemot 20 drönare.

”Tre av dem slogs ut elektroniskt, tappade kontrollen och avvek från sina avsedda mål.” skriver det ryska försvaret som skyller attacken på Ukraina.

Ryssland har nu, enligt landets utrikesdepartement, rätt att vidta ”hårdaste tänkbara åtgärder” med anledning av det inträffade, skriver statliga ryska RIA.

Ukrainska svaret: Attacker får konsekvenser

Mychaljo Podoljak, president Zelenskyjs rådgivare, deltog under morgonen i ett oberoende ryskt nyhetsprogram, ”The Breakfast Show”. Där förnekar han att Ukraina är direkt inblandade, men uttrycker samtidigt glädje över händelsen.

– Vi ser på och njuter och räknar med fler sådana här drönarattacker, men självklart har vi ingen koppling till detta, säger Podoljak.

Han säger också att alla som tror att de kan ge sig på en suverän stat utan konsekvenser kommer att hållas ansvariga.

Kreml skadades av drönare

I början av maj hävdade den ryska militären att man avvärjt två drönarattacker mot Kreml i centrala Moskva, något som av dem beskrevs som ett ”mordförsök” på president Putin.

Bilder från platsen, som SVT Nyheter delvis har verifierat, visade explosioner över platsen. Det är ännu oklart vem som låg bakom. Ukraina har förnekat all inblandning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.