Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med en halvtimmes mellanrum exploderade två drönare, som närmade sig Kreml från olika väderstreck. Se SVT:s genomgång av händelsen. Foto: Telegram, SVT

Experten: ”Pekar på stora svagheter i ryska luftförsvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland anklagar Ukraina och USA för att ligga bakom drönarattacken mot Kreml. Samtidigt väcks misstankar om att det hela kan vara iscensatt av Ryssland. Det här är vad vi vet om händelseförloppet.

Under natten till onsdagen exploderade två drönare vid senatspalatset i Kreml.

Enligt Samuel Bendett, docent vid Center for a new american security, är det ”tekniskt möjligt” för Ukraina att genomföra en sådan attack.

Kriget i Ukraina

– Deras nyutvecklade drönare UJ-22 kan flyga de här sträckorna, säger han till Reuters.

– Den drönaren kan flyga fler hundra kilometer och har använts i tidigare attacker.

Under vintern har flera drönarattacker riktats mot mål inne Ryssland. Ukraina har konsekvent nekat ansvar för attackerna.

Finns tredje alternativ

Andra bedömare menar att Kreml har iscensatt händelsen för att rättfärdiga ett hårt svar mot Kiev. Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW kan syftet också ha varit att väcka fruktan och stöd för kriget hos den inhemska befolkningen.

Samuel Bendett nämner också ett tredje alternativ – varken Kiev eller Kreml behöver ligga bakom attacken.

– Det kan ha varit en operation av icke-militära aktörer, någon som är anti-rysk men inte nödvändigtvis agerar på order av den ukrainska regeringen, säger han.

Drönaren passerade nära en luftvärnsposition utan att skjutas ner – se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet