Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet som spridits i sociala medier uppges visa hur en av drönarna exploderar. Foto: Oztorohzno Novosti/Reuters

ISW: Attacken mot Kreml troligen iscensatt

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland anklagar Ukraina för att ha försökt mörda Vladimir Putin. Men enligt den amerikanska tankesmedjan är ISW är det troligen ryssarna själva som iscensatt den avvärjda drönarattacken mot Kreml.

Det är osannolikt att två drönare ska ha lyckats ta sig igenom Rysslands omfattande luftförsvar, skriver ISW.

På onsdagen uppgav den ryska ledningen att man avvärjt en drönarattack riktad mot Kreml. I ett uttalande beskrevs händelsen som en ”terrorattack” utförd av Ukraina och som ett ”mordförsök på presidenten”.

Ukraina dementerade anklagelsen kort därefter.

Nu skriver den amerikanska tankesmedjan ISW att attacken med stor sannolikhet iscensattes av Ryssland. Syftet skulle, enligt ISW, vara att föra kriget närmare den egna befolkningen i syfte att skapa förutsättningar för ytterligare mobiliseriing.

Organiserad respons

”Ryska myndigheter har nyligen tagit steg för att öka Rysslands inhemska luftförsvar, inklusive i Moskva, och det är därför extremt osannolikt att två drönare skulle ta sig igenom flera lager av luftförsvar och detonera och skjutas ned precis över Kremls hjärta på ett sådant sätt att det ledde till spektakulära bilder som fångades på film”, skriver ISW.

Rysslands organiserade respons tyder också på att händelsen planerats i förväg, enligt ISW.

”Den snabba och sammanhängande presentationen av det ryska narrativet kring det här attacken tyder på att Ryssland iscensatte den här händelsen i nära anslutning till firandet av segerdagen den 9 maj för att framställa kriget som existentiellt för den inhemska befolkningen”, skriver tankesmedjan. 

”Kan vara en del av retoriken”

Överstelöjtnant Johan Huovinen sa till SVT Nyheter på onsdagen att de ryska uppgifterna mycket väl kan stämma, men att det också kan vara ett försök att få stopp på ukrainska attacker i Ryssland.

– Det skulle ju också kunna vara en del av den ryska retoriken att försöka få Ukraina att avstå från att genomföra attacker djupt inne på ryskt territorium, sa han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt överstelöjtnant Johan Huovinen är det dock inte uteslutet att den ukrainska militären faktiskt slagit till mot den ryska huvudstaden. Foto: Simon Krona/SVT, Ostorozjno novostii/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.