Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg gå igenom tre viktiga saker från kriget i veckan: ”Putin vill ge folket intrycket att de får det bättre – trots kriget.” Foto: SVT/Mikhail Klimentyev/AP

Kriget i Ukraina

ISW: Attacken mot Kreml troligen iscensatt

Den amerikanska tankesmedjan ISW skriver att den avvärjda drönarattacken mot Kreml troligen iscensattes av Ryssland.

Anledningen skulle, enligt ISW, vara att ta kriget närmare den inhemska befolkningen för att skapa förutsättningar för ytterligare mobilisering.

"Ryska myndigheter har nyligen tagit steg för att öka Rysslands inhemska luftförsvar, inklusive i Moskva, och det är därför extremt osannolikt att två drönare skulle ta sig igenom flera lager av luftförsvar och detonera och skjutas ned precis över Kremls hjärta på ett sådant sätt att det ledde till spektakulära bilder som fångades på kamera", skriver ISW.

ISW anser också att Rysslands organiserade respons tyder på att händelsen planerats i förväg.

Ryssland har anklagat Ukraina för att ligga bakom attacken och kallat det för ett "försök att mörda presidenten". Anklagelsen har dementerats av Ukraina.

Överblick

Två dödade av ryskt artilleri mot Cherson

Minst två människor dödades och tio skadades i måndagens ryska artilleribeskjutning mot mål i den sydliga Cherson-regionen. Det uppger lokala myndigheter på eftermiddagen.

Enligt guvernören ska flera bostadsområden ha blivit beskjutna liksom affärer och sjukvårdsinrättningar.

Ett av dödsoffren ska ha varit polis, och flera barn finns bland de skadade.

EU lovar varaktigt stöd till Ukraina

Under måndagen reste EU:s utrikesministrar till Kiev för att träffa sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba.

"Vi sammankallar till ett historiskt möte med EU:s utrikesministrar här i Ukraina, kandidatland och framtida EU-medlem," skrev EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett inlägg på sociala medier där han beskrev kriget i Ukraina som en "existentiell kris".

"Vår seger är direkt beroende av vårt samarbete: ju starkare principiella steg vi tar tillsammans, desto fortare tar kriget slut", lyder ett uttalande från Ukrainas president Volodomyr Zelenzkyj i samband med mötet med EU-ministrarna.

Zelenskyj formulerar en rad åtgärder han anser EU bör vidta. Bland dem finns ökade sanktioner mot Ryssland och Iran samt snabba åtgärder för att frysa ryska tillgångar i syfte att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina, rapporterar AFP.

Enligt Borrell har EU föreslagit ett stödpaket till Ukraina värt motsvarande omkring 58 miljarder kronor, som han hoppas medlemsländerna ska godkänna.

EU ska utbilda 40 000 ukrainska soldater, erbjuda specialträning för stridspiloter och fördjupa samarbetet mellan EU och ukrainska företag inom försvarssektorn.

Josep Borrell i möte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Foto: Sergei Supinsky, AFP/TT
Markerad händelse

Uppgifter: Prigozjins son kan ta över Wagner

Bilder av vad som sägs vara den döde Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins testamente sprids på nätet. Där framgår att hans son Pavel Prigozjin ska ta över ägandet av Wagnergruppen och flera av faders tillgångar.

I vad som påstås vara ett rättsligt dokument ska sonen ha godkänt arvet och även sagt sig ha som ambition att driva in pengar som det ryska försvarsdepartementet sägs vara skyldiga företaget.

Ett Wagnerkopplat konto med 400 000 följare på Telegram hävdar att sonen tillsammans med andra ledare för gruppen börjat förhandla med det ryska armén om att låta Wagnergruppen återvända till Ukraina.

Ryssland: Väst på väg att tröttna

I Kreml ser man positivt på den politiska budgetstriden i USA där republikaner och demokrater i fredags kunde enas om en tillfällig budgetlösning och där nytt stöd till Ukraina uteblev. Enligt Peskov är det ännu ett tecken på att västvärlden inklusive USA nu drabbats av givartrötthet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainas digitaliseringsminister visade på måndagen upp den ukrainska stridsroboten "Liut". Den fjärrstyrda och kulsprutebeväpnade roboten ska ha klarat fälttesterna och uppges nu förberedas för produktion. Foto: Mykhailo Fedorov/Brave1 på Facebook

Danmark öppnar honorärkonsulat i Mykolajiv

Ett danskt honorärkonsulat ska upprättas i ukrainska Mykolajiv innan årsskiftet, rapporterar DR.

Kontoret ska arbeta med bistånd och återuppbyggandet av Ukraina. En dansk diplomat och lokalt anställd personal ska bemanna verksamheten.

Ukraina stoppade smuggling av krigsdesertörer

Den ukrainska gränsbevakningen i Tjernivitsi-regionen har avslöjat ett kriminellt nätverk som skodde sig på män som betalat för att bli smugglade över gränsen till Rumänien.

Videobilder som visar gripandet av tre män publicerades under måndagen. Enligt gränsbevakningen hade två passagerare i bilen betalat 11 400 dollar för transporten till grannlandet. För två månader sedan avskedade president Zelenskyj ett stort antal befäl vid mobiliseringskontor som misstänks för att ha tagit emot mutor av personer som vill undvika militärtjänstgöring.

Fler än 30 personer utreds nu för tagande av muta, ett brott som presidenten förklarat är att betrakta som högförräderi under krigstid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Ukrainas parlament i meme-bråk med Elon Musk

En rad proryska konton har i dagarna delat en montagebild av president Zelenskyj med texten "När det gått fem minuter och du fortfarande inte har bett om en miljard dollar i stöd".

Bilden föreställer en ung kille som spänner sig så att halspulsådrorna buktar ut och är en vanligt förekommande meme på nätet. Originalansiktet har bytts ut till Zelenskyjs.

På måndagen delade miljardären Elon Musk bilden på X, vilket fick det ukrainska parlamentet att svara med en egen bild - fast med Musks ansikte.

"När det gått fem minuter och du fortfarande inte har spridit rysk propaganda" står det på bilden.

Relationen mellan Elon Musk och Ukraina har varit frostig sedan det uppdagades att Musk la fingrarna emellan när den ukrainska militären ville attackera Sevastopol under förra året. Foto: X

Ryssland: Flera skadade i ukrainska attacker

Under söndagen attackerades flera orter i den ryska Belgorodregionen av ukrainska drönare och artilleri, uppger guvernören på Telegram.

Fyra personer ska ha skadats och en rad byggnader ska ha träffats, enligt honom.

Markerad händelse

EU:s utrikesministrar håller möte i Ukraina

Utrikesministrarna i samtliga 27 medlemsländer har samlats i Kiev, skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell på X. Mötet ska bland annat handla om Ukrainas framtida EU-medlemskap, militärt stöd och sanktioner mot Ryssland.

Det är det första mötet av detta slaget som någonsin arrangeras utanför EU.

"Vi är här för att uttrycka vår solidaritet och vårt stöd för det ukrainska folket", skriver han.

Det är oklart om Sveriges Tobias Billström (M) är på plats. SVT Nyheter söker hans pressekreterare.

EU:s Josep Borrell i Ukraina. Foto: Efrem Lukatsky/TT

Senaste om: Kriget i Ukraina