Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Johan Huovinen förklarar NATO:s varning om att ryska attacker mot mål i Europa och Nordamerika kan komma att ske snart. Foto: SVT

Ukraina: Ryssland kan förbereda storskalig attack

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina befarar att Ryssland förbereder storskaliga ”terroristattacker” mot Ukraina de kommande dagarna. Samtidigt varnar Nato för att kritisk infrastruktur i Europa kan var hotad.

Uttalandet, som görs av president Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak, kommer efter att det ryska presidentkansliet hävdat att Ukraina ligger bakom en drönarattack mot Kreml under natten, som avvärjdes.

Han pekar även på den ryska mobiliseringen vid Krim som en indikator på att attacker mot Ukraina kan inträffa inom kort.

Kriget i Ukraina

Podoljak tillbakavisar samtidigt anklagelserna från Kreml:

”Självklart har Ukraina ingenting att göra med drönarattacker mot Kreml. Vi attackerar inte Kreml för att det, framför allt, inte löser några militära uppgifter”, säger han i en skriftlig kommentar till Reuters.

Nato: ”Ökad oro”

Natos underrätteleschef David Cattler sade på onsdagen att försvarsalliansen ser en betyande risk för att kritisk infrastruktur i Europa och även Nordamerika kan angripas i  samband med Rysslands krig i Ukraina.

– Det finns en ökad oro för att Ryssland ska sabotera undervattenskablar och annan kritisk infrastruktur för att störa livet i Väst och försöka få ett övertag över de länder som bidrar till Ukrainas säkerhet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet