Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt överstelöjtnant Johan Huovinen är det dock inte uteslutet att den ukrainska militären faktiskt slagit till mot den ryska huvudstaden. Foto: Simon Krona/SVT, Ostorozjno novostii/Reuters

Överstelöjtnant Huovinen: Kan rättfärdiga rysk attack mot ukrainska ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska militären avvärjde under natten två ukrainska drönarattacker mot Kreml, enligt den ryska regeringen. Händelsen beskrivs som ett mordförsök på Putin. Ukraina förnekar all inblandning.

– Det här skulle kunna leda till att Ryssland försöker göra någon form av motsvarande attack mot den ukrainska statsledningen, säger överstelöjtnant Johan Huovinen till SVT Nyheter.

En rad filmer från den påstådda händelsen från olika vinklar sprids i sociala medier. SVT Nyheter har delvis verifierat några av dem.

I en av dem exploderar vad som ser ut som en drönare på låg höjd över Kreml. På Röda torget, som syns i bild, ser man läktare som placerats ut inför segerparaden den 9 maj. Månen, som lyser starkt på himlen, ser dessutom ut att vara nästan full.

Kriget i Ukraina

Detta tyder på att bilderna tagits någon gång de senaste dagarna.

Hotar med vedergällning

Den ryska regeringen, som själva gick ut med nyheten, skriver att man betraktar händelsen som en terrorattack och ett försök att mörda president Vladimir Putin.

”Ryssland förbehåller sig rätten att svara på ett attentatsförsök mot Kreml när och hur man anser det passar”, står det i pressmeddelandet.

Ukrainas presidentstab förnekar all inblandning, främst för att en attack likt den här inte ”löser några militära problem”, enligt dem. De säger även att man befarar storskaliga ryska attacker mot civila i närtid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet som spridits i sociala medier uppges visa hur en av drönarna exploderar. Foto: Oztorohzno Novosti/Reuters

”Ukrainsk attack kan inte uteslutas”

Enligt Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan, är det dock möjligt att den ukrainska militären faktiskt slagit till mot den ryska huvudstaden.

– En attack mot Kreml från ukrainsk sida kan förstås inte uteslutas. Vi har sett indikationer på att långräckviddiga UAV:er kommit i höjd med Moskva. Det är inte uteslutet att detta är ett försök från ukrainsk sida att nå den ryska statsledningen, säger han.

Även överstelöjtnant Joakim Paasikivi har sett bilderna från den påstådda attacken. Enligt honom ser föremålet som exploderar ut som en UJ-22-drönare.

Drönare av samma typ rapporterades i slutet av februari ha kraschat utanför Moskva.

– Det är anmärkningsvärt för det är inga stora svärmar av drönare, som Ryssland använder mot Ukraina. Det tyder på att det ryska luftförsvaret inte fungerar, säger han.

Hör överstelöjtnant Johan Houvinen om det påstådda angreppet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet