Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur förbereder sig Ukraina för den kommande våroffensiven och när kommer den? Överstelöjtnant Joakim Paasikivi besvarade frågorna i Morgonstudion på tisdagen. Foto: SVT

Paasikivi: ”Inte orealistiskt med förhandlingar i vinter”

Publicerad

Om våroffensiven går som Ukraina vill tror Joakim Paasikivi att det kan bli förhandlingar redan i vinter.

– Lyckas Ukraina, tvingar man fram en insikt i Ryssland om att det här kommer inte att gå, säger han.

Ukrainas stundande våroffensiv kommer att dröja åtminstone någon vecka till, tror överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Dels behöver marken torka upp mer, dels behöver Ukraina integrera allt nytt material i förbanden.

– Problemet är underhållstrupperna med ammunition och drivmedel fraktas med lastbilar som i princip är beroende av vägar. Jag tror att det dröjer till andra halvan av maj innan man kan ta sig fram, säger Joakim Paasikivi.

Kriget i Ukraina

Bromsar ryssarna

Hans gissning är att Ukraina kommer att slå till någonstans i Zaporizjzja-området. Detta för att komma ner mot kusten och skära av det ryska

underhållet. Under helgen har ukrainska styrkor slagit till bland annat mot en rysk oljedepå på Krim.

– Ryssarna behöver brännolja till sina fartyg och det här är ett sätt att försöka bromsa ryssarna. Ukraina har även slagit till mot ett ställverk som påverkar järnvägen i ryskockuperat område, säger Paasikivi.

Förhandlingar i vinter

– Om det går riktigt bra tvingar man fram en insikt i Ryssland om att det här kommer inte att gå. Då kommer man kunna vända på retoriken i Moskva om att allt går enligt plan. Det kanske kan tvinga fram ett möte vid ett förhandlingsbord, säger Joakim Paasikivi.

Det är inte helt uteslutet att en förhandling kan ske redan under detta år.

– Ukraina kan få stora framgångar men det är väldigt farligt. Min förhoppning, och jag tror inte att den är helt orealistisk, är ukrainska framgångar och förhandlingar om tillbakadragande av ryska trupper redan till vintern, säger Joakim Paasikivi.

Se klippet där han berättar hur Ukraina förbereder sig för våroffensiven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet