Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Rättvist att beslagta ryska tillgångar för att återuppbygga Ukraina” – hör ukrainska finansministern i klippet. Foto: Urban Ermling

Ukrainas finansminister i Sverige: ”Tacksamma för det svenska stödet”

Uppdaterad
Publicerad

Låt Ryssland betalaför att bygga upp Ukraina efter kriget. Det är ett av förslagen somEU utreder under det svenska ordförandeskapet, och förslagetvälkomnas av den ukrainske finansministern på besök i Sverige föratt träffa sina europeiska kollegor.

– Det är rättvist attlandet som gjort det här mot vårt land också får betala för det,säger Ukrainas finansminister Sergii Marchenko till SVT.

Frågan om hur Ukraina byggas upp igen efter kriget – och vemsom ska betala – var en av huvudfrågorna under dag tvåav EU:s finansministermöte i Arlanda stad. Flera länder medSverige i spetsen vill att frusna ryska tillgångar i Europa skabetala för det ukrainska återuppbyggandet.  

– Dethandlar i grund och botten om att Ryssland måste vara de sombetalar för den förödelse som man har ställt till med i Ukraina,säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).   

Frågan ska utredas

Detrör sig om pengar som ryska staten eller enskilda personer placerati europeiska länder och som frusits efter Rysslandsanfallskrig i Ukraina. Det svenska ordförandeskapet har gettKommerskollegium i uppdrag att leda en grupp i EU som ska utredamöjligheterna, men det är fortfarande oklart om förslaget ärlagligt:   

– Juridiken är komplex, och det är ocksådärför en arbetsgrupp jobbar med den här frågan, säger ElisabethSvantesson.  

Återbyggandet av Ukraina har redan påbörjatstrots att kriget fortfarande härjar.   

– Jag tror detär viktigt att påkalla uppmärksamhet kring att vi är redo att byggalandet igen, inte vänta tills kriget är slut. Vi har använt våraegna resurser och budgeterat 3,3 miljarder dollar, säger Sergii Marchenko.   

”Tacksamma för stödet”

Men mer pengar kommer att behövas. Denukrainske finansministern säger att han inte bett om någon särskildsumma från EU för återbyggandet, men hoppas att det europeiskaekonomiska stödet ska fortsätta även 2024.  

– Vibehöver förutsägbarhet för Ukraina, för folket och för ukrainskaföretag.

– Vi är så tacksamma för stödet vi fått frånSverige. Vi skulle vilja att det fortsätter, och använda er röst iEU för att stödja Ukraina, säger Marchenko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.