Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bert Sundström om vad robotattacken i ryskkontrollerade staden Makijivka i Ukraina kan innebära. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Bert Sundström om robotattacken: ”Ett stort misslyckande för Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

Den dödliga attacken mot en skolbyggnad i ryskockuperade staden Makijivka på nyårsafton har lett till omfattande kritik mot den ryska militärledningen.

– Det här är mycket stort och det kommer förmodligen att få konsekvenser, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Dödstalet efter den ukrainska attacken på ryska soldater på nyårsnatten är ännu oklart. Enligt ryska officiella siffror ska 63 soldater ha dött i attacken, samtidigt som Ukraina hävdar att så många som 400 soldater dödats.

Attacken har lett till omfattande kritik mot den ryska militära ledarskapet. Det skriver tankesmedjan ISW i en analys som publicerades på måndagen.

Svidande kritik mot militärledningen

Både Kiev och det lokala, ryska ockupationsstyret har uppgett att den förödande attacken inträffade efter att soldater, tvärtemot säkerhetsreglerna, använde sina privata mobiltelefoner vilket möjliggjorde ett ukrainskt precisionsanfall. Uppgifterna om mobiltelefonanvändningen ifrågasätts dock av flera ryska militärbloggare med kopplingar till Wagnergruppen, och kritiken mot Moskva är just nu svidande.

”Putins oförmåga att ta itu med kritiken och bristerna i Rysslands krigsföring kan undergräva hans trovärdighet som krigsledare”, skriver ISW i rapporten.

Putin vill se utredning

– Det här är mycket stort och det kommer förmodligen att få konsekvenser. President Putin vill se en utredning av det som inträffat och det finns mängder av kritik på sociala medier, säger Bert Sundström.

Kan kritiken mot militärledningen påverka opinionen i Ryssland?  

– Jag tror att den ryska statsapparaten har så pass stark kontroll över de uppgifter som når ut till allmänheten att det här knappast kommer att kommer att leda till en större reaktion från allmänheten i Ryssland. Men samtidigt dör väldigt många ryska soldater, varav många är helt oerfarna och mer eller mindre inkallade mot sin vilja. Så att det här kommer nog sippra ner lite grann. Redan finns mängder av uppgifter som cirkulerat i månader som visar på inkompetens från militärledningen och bristande respekt för de meniga soldater som i mångas ögon används som kanonmat. Det leder till missnöje såklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet