Ställ dina frågor om läget i Ukraina till SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström. Foto: Alexei Alexandrov/TT/SVT

Bert Sundström i Ukraina – svarade på läsarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen svarade SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström på läsarnas frågor om det spända säkerhetsläget i Ukraina och oron för en rysk attack.

Bert Sundström svarar på frågor om läget i Ukraina

Nu är det dags att avsluta. Tack för allt intresse. Jag har svarat så snabb jag kunnat, men inte hunnit med alla. Och snabbheten kanske har lett till att något blivit fel eller missvisande. Ber om ursäkt för det i så fall.

Tack alla!

Thomas Edl'en • Hej!
Varför tar man inte upp nationalismen och inslagen av ultranationalism i Ukraina och deras förföljelse av ryskspråkiga som en faktor till Rysslands oro för vad som kan hända i de ryskspråkiga "utbrytarrepublikerna" och krimhslvön?

Nationalismen är väl som förväntat i ett land som invadetars och där många har dött det krig som R startat. Någon förföljelse av ryskspråkiga har inte funnitys

Olof • Hade inte en rysk Bert sagt motsatsen, att Ryssland bara försvarar sig? Hur vet man att ”vår sida har rätt”?

Man ser på fakta. Då vet man vad som är rätt.

yvonne hedman • Fungerar skolorna i Ukraina? Hur har den vanliga människan det just nu?

Allt fungerar som vanligr.

Lj.R • Varför hjälper du till att sprida anti-rysk propaganda i svensk television Bert?
berätta lite om de nazistiska krafterna i Ukraina som tagit makten genom en statskupp, istället för att vilseleda den svenska allmänheten och spä på hat och en obefogad rädsla mot och för Ryssland !

P.S

Jag är fullt medveten att SVT aldrig kommer att publicera detta.

Ingen antirysk propagande, ingen styatskupp har ägt rum - alltså rapporterar jag i stället om vad som är sant

Pia Svensson • Jag vill bara säga TACK till Bert, fin fin korrespondent 💪👏👏❤️Du känns äkta, proffsigt objektiv !! med mänsklig ❤️ & demokrati känslan värdesätts, du är modig🥰

tack

Björn • Tycker du är fantastisk och modig. Hur länge får du hålla på? Är det inte riskabelt att vara så rättfram?

Jag blev utslängd ur R 2005. Det kan hända igen

Frida • USA brukar ju dundra omkring med soldater och "försvara sin frihet" runtom i världen fast det inte föreligger nåt hot mot dem. Nu gör Ryssland likadant, och då blir det annat ljud i skällan. Kommentar?

Visstx, det ligger något i det

Johan Ohlson • Varför hör man inget om Ukrainas stora grupper av högerextremister i media? Anledningen till frågan är att om det finns stora grupper med stora skillnader i ideologier underlättas inte demokratiseringsprocessen! Vilka grupper finns det? Kan grupperna jobba för demokrati?

Därför att det inte finns några stora högerextremistiska grupper. Högerextramister finns, men inte så många som R gör gällande

Henrik • Vilka är egentligen de ryska kraven mot väst? Är det bara att Nato skall vara mer restriktiva eller finns det fler?

Massor. tex att Sverige inte ska få öva med nato, typ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.