Bert Sundström: ”Lukasjenko förstår att hans tid är ute” Foto: SVT

Bert Sundström: ”Verkar som att Lukasjenko är på väg att kasta in handduken”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med statlig rysk tv säger Belarus president Alexander Lukasjenko att han suttit vid makten lite väl länge. Han säger dock att han inte har för avsikt att avgå från sin post.

– Det verkar som han är på väg att kasta in handduken, inte idag, inte om en månad, men ganska snart, säger Bert Sundström, SVT:s utrikeskorrespondent, i Aktuellt.

I en intervju med ryska journalister öppnar Belarus president Alexander Lukasjenko för ett fördjupat samarbete med Ryssland. Enligt radiokanalen Govorit, ett av flera statliga ryska medier, säger han även att han är den enda som kan skydda landet just nu och att han inte har några planer på att avgå från sin post.  

– Jag kommer inte att avgå på det här sättet. Jag har byggt upp Belarus i ett kvarts århundrade. Jag kommer inte att släppa allting bara sådär. Om jag avgår kommer mina anhängare att bli massakrerade!

”Kommer lämna sin post”

Enligt SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström kan intervjun med Lukasjenko tolkas som att han själv inser att tiden är ute.

– Han kommer att lämna sin post, men troligen kommer detta att dröja och det kommer att kräva förhandlingar med Ryssland och att man ordnar ett slags ordnat övertagande på den här posten, säger Bert Sundström i Aktuellt.

Bert Sundström konstaterar att det är ett enormt tryck mot Alexander Lukasjenko som pågått i en dryg månad, något som satt honom i en väldigt utsatt position. Lukasjenko har även själv nämnt att det kan bli ett nytt presidentval i landet – men i så fall först efter att ändringar i konstitutionen har skett. En konstitutionell reform som skulle kunna öppna för en efterträdare.

– Det är mycket som inte går hans väg och det verkar som att han är på väg att kasta in handduken, men inte i dag, inte inom en månad, men ganska snart, säger Bert Sundström.

Ingen ledare för oppositionen

I dag bekräftades det även att ännu en oppositionspolitiker gripits i Belarus, vilket skulle kunna få betydelse för protesterna i landet.

– De här demonstrationerna har egentligen inte letts av någon ledare utan är ganska spontana så de kommer nog fortsätta. Men självklart, när det inte finns någon ledarfigur på plats i Belarus så skapar det ett slags tomrum, säger Bert Sundström och fortsätter:

– Hon som är kvar som en slags symbol är i Litauen och många andra sitter i fängelse, så det gör att det (proteströrelsen) blir svagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.