Maria Kolesnikova ska enligt belarusisk gränspolis ha förts till Ukraina ihop med två kollegor.

Belarusiska gränspolisen: Kolesnikova gripen vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Protestledaren Maria Kolesnikova ska enligt belarusisk gränspolis ha gripits vid ukrainska gränsen då hon försökte lämna landet med två andra oppositionspolitiker.

En oppositionskälla menar dock att de inte hade några planer på att lämna landet.

Gränspolisen uppger att Kolesnikova tillsammans med sina kollegor Ivan Kravtsov och Anton Rodnenkov ska ha försökt passera gränsen mellan Belarus och Ukraina illegalt och därför gripits, enligt flera nyhetsbyråer.

– Rodnenkov, Kravtsov och Kolesnikova passerade tullkontrollen i en BMW, och fortsatte mot Ukraina. När de mötte en gränspatrull accelererade bilen kraftigt och försatte en av gränsvakterna i livsfara, säger Anton Bytjkovskij, talesperson för gränspolisen, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Protester i Belarus

– Plötsligt befann sig Kolesnikova utanför bilen. Faktum är att hon knuffades ut ur bilen, som sedan fortsatte mot Ukraina, fortsätter han.

Oppositionen: ”Har inte lämnat landet frivilligt”

Men uppgifterna om vad som har inträffat går isär. En oppositionskälla säger till Interfax att politikerna inte har lämnat landet frivilligt.

– Varken Anton Rodnenkov, Ivan Kravtsov eller Maria Kolesnikova hade några planer på att åka utomlands. Tvärtom, de var kategoriskt emot det. De hamnade vid gränsen efter det att de frihetsberövats. Troligen kördes de dit från arresten och tvingades lämna landet, som Olga Kovalkova, säger källan.

Kolesnikova övermannades enligt oppositionen av maskerade män i centrala Minsk på måndagen och kördes sedan i väg i en minibuss.

”Ett försök att upplösa protesterna”

SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent Elin Jönsson menar att det är högst osannolikt att Kolesnikova och de andra politikerna ska ha lämnat Belarus frivilligt.

– De (Belarus regering, reds. anm) vill inte ha några oppositionsledare, de tror att protesterna kommer att försvagas om man gör sig av med de här personerna, säger Elin Jönsson.

Kommer det att lyckas?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag tror bara att det här väcker avsky. Man har tidigare försökt använda sig av våld för att tysta folket, men det fungerade inte, det har istället blivit en anledning att gå ut och protestera.

Flera politiker inom EU fördömer nu händelsen och kräver att Kolesnikova och hennes kollegor friges. Litauens utrikesminister Linas Linkevicius säger att det inträffade har genomförts med ”stalinistiska” metoder, och nyligen skrev Sveriges utrikesminister Ann Linde på Twitter att ”behandlingen av Maria Kalesnikova är ett nytt lågvattenmärke i ett förtryck som blir allt mer laglöst”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet