Besked om Astra Zeneca senare idag: ”Kan slå hårt mot fattiga länder”

Uppdaterad
Publicerad

Vid 16-tiden i dag väntas den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ge besked kring Astra Zenecas vaccin, som pausats i flera länder på grund av oro för biverkningar. Beskedet kan få stora konsekvenser för vaccinationstakten i såväl Sverige som i Europa.

– Hela Europas blickar är vända hit mot Amsterdam nu, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

EMA, som fungerar som ett nätverk för medlemsländernas egna läkemedelsmyndigheter, har att ta ställning till om Astra Zenecas vaccin säkert kan användas i stor skala, och  intresset för beskedet är stort.

Astra Zenecas är ett av fyra vaccin som EU har godkänt, och utgör ungefär en fjärdedel av det totala anataler doser som unionen köpt in. Med andra ord skulle ett fortsatt stopp kunna utgöra ett stort hinder för medlemsländernas vaccinationsplaner.

Vaccinet är dessutom billigare än varianterna från till exempel Pfizer/Biontech och Moderna, vilket gör att ett negativt besked kan slå extra hårt mot fattigare länder.

– En del av dem har väntat in Astra Zeneca och valt att inte använda så mycket av de andra vaccinen. Ett negativt besked skulle vara ett dråpslag, säger David Boati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.