FN:s sändebud Martin Griffiths vid presskonferensen på Johannesbergs slott. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT

Jemensamtalen: Parterna överens om fångutbyte

Uppdaterad
Publicerad

Parterna i Jemenkonflikten är överens om ett fångutbyte. Men än så länge finns ingen lösning i frågan om flygplatsen i Sanaa.

– Fångutbytet har varit prioritet ett i samtalen, säger FN-medlaren Martin Griffith vid en presskonferens.

De stridande parterna i Jemenkonflikten har sedan förra veckan fört samtal på Johannesbergs slott i Uppland. På den ena sidan i konflikten finns Huthirebellerna som har stöd av Iran. På den andra sidan finns Jemens regering som har stöd av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Enligt FN:s sändebud Martin Griffiths har samtalen prioriterat humanitära frågor.

– Vi har börjat komma till en punkt där vi förstår varandra och kan offentliggöra vad vi kommit fram till inom de närmaste dagarna, säger Griffiths.

Överens om fångutbyte

Enligt Griffiths är en överenskommelse om fångutbyte klar, och det är inte långt från enighet kring hur Jemens finanser ska lösas.

Även öppnandet av flygplatsen i Jemens huvudstad Sanaa har diskuterats de senaste dagarna, men än är frågan inte löst.

Samtalen om hamnstaden al-Hudayhah och staden Taiz kommer att fortsätta under de kommande dagarna, säger Martin Griffiths.

Infekterat om flygplatsen

SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg fanns på plats vid presskonferensen på Johannesbergs slott. Enligt honom är frågan om flygplatsen i Sanaa en viktig knäckfråga för att nå en lösning i samtalen.

– Alla parter vill öppna flygplatsen men man är inte överens om hur det ska gå till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.