Spanien väntas upplösa Kataloniens självstyre

Uppdaterad
Publicerad

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont kommer inte med något klargörande om han utropat självständighet eller inte efter folkomröstningen den 1 oktober. Nu väntas Spanien använda sig av artikel 155 i konstitutionen för att ta ifrån regionen självstyret.

I dag klockan 10.00 löpte tidsfristen ut för regionpresidenten, Carles Puigdemont, att ge besked om Katalonien utropat självständighet eller inte.

Spaniens regering har krävt ett ”klart och tydligt svar” och har hotat med att ta ifrån regionen självstyret om man inte backar från kravet på självständighet.

Kataloniens självständighetskamp

Inget besked

I ett brev som skickades från Puigdemont till Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, strax innan klockan tio, kom dock inget tydligt besked.

Däremot skrev Puigdemont att det katalanska parlamentet kan komma att rösta för en självständighetsförklaring om Spaniens regering inte går med på fortsatta förhandlingar, skriver Reuters.

– Man skjuter tillbaka bollen till regeringen igen, säger Spanienkännaren Jakob Lewander vid Svenska institutet för europapolitiska studier. 

Madrid planerar ”återställa lagligheten”

Mot bakgrund av att Puigdemont inte gav ett tydligt besked meddelade regeringen i Madrid, strax efter klockan halv elva, att man går vidare med förberedelserna för att tillämpa artikel 155 med syfte att ”återställa lagligheten” i Kataloniens regionstyre.

Man meddelade samtidigt att beslutet att inleda processen kommer att fattas först på lördag vid ett extrainsatt regeringssammanträde.

Många kommer reagera starkt

– Det är något som många kommer att reagera starkt på i Katalonien, inte bara självständighetsförespråkarna, säger Jakob Lewander till SVT Nyheter.

Han tror dock inte att Madrid ser det som en permanent lösning.

– Man tar ifrån dem det regionala självstyret tillfälligt eftersom den katalanska autonomin just nu står utanför konstitutionen, säger han.

Innebär sannolikt nyval

Artikel 155 i landets grundlag ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter. Exakt vad det skulle innebära vet dock ingen med säkerhet.

Jakob Lewander säger att en trolig konsekvens blir ett nyval i Katalonien. Ett nyval som skulle kunna gynna Puigdemont och självständighetsförespråkarna eftersom utlösandet av artikel 155 kan komma att väcka stor ilska bland befolkningen.

– Nu handlar det handlar om att komma ut på rätt sida inför ett nyval. Att stå stark inför en valrörelse och att inte ha visat sig svag, säger han.

FAKTA: ARTIKEL 155

Folkomröstningen om Kataloniens självständighet förbjöds av Spaniens författningsdomstol. Artikel 155 i landets grundlag ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Dessa åtgärder skulle kunna innefatta ett upphävande av den regionala regeringen, att inordna den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra under det spanska inrikesdepartementet eller till och med stänga det regionala parlamentet, enligt Javier Pérez-Royo från universitetet i Sevilla.

Rajoy kan dock inte ensidigt åberopa artikel 155. Han måste först informera Carles Puigdemont om sin avsikt, och ge den katalanske ledaren möjlighet att byta linje.

Därefter behöver Rajoy vända sig till senaten, där en kommitté måste stödja hans förslag och de juridiska riktlinjer som senaten sedan ska rösta om.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet