Foto: TT

Nyval väntas i Katalonien i januari

Uppdaterad
Publicerad

Det ska hållas nyval i Katalonien i januari. Det har den spanska högerregeringen kommit överens om med landets stora oppositionsparti, socialdemokratiska PSOE, uppger en företrädare för PSOE under fredagsförmiddagen. Men beslutet är ännu inte skrivet i sten.

Under fredagen bekräftade Carmen Calvo, tidigare minister för PSOE, i en intervju med statliga RTVE att man är överens med regeringen om att verka för att utlysa ett nyval i regionen i januari.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy vill dock inte kommenterar uppgifterna.

Kataloniens självständighetskamp

– Alla åtgärder som vi kommer att vidta presenterar vi i morgon.

Upplöser det katalanska självstyret

Beskedet kommer en dag efter att den spanska regeringen meddelat att man kommer att åberopa artikel 155 i grundlagen för att ”återställa lagligheten” i Katalonien.

Artikel 155 ger Madrid rätt att vidta åtgärder om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Madridregeringen har vid flera tillfällen nämnt ett nyval i regionen som en tänkbar sådan åtgärd.

Under fredagen bekräftade alltså Carmen Calvo från PSOE att man är överens med regeringen om att verka för att ett nyval ska hållas i januari.

Hon passade samtidigt på att uppmana Kataloniens regionpresident, Carles Puigdemont, att själv ta initiativ till ett nyval för att undvika påtvingade åtgärder.

Extrainsatt sammanträde

I morgon, lördag, håller den spanska regeringen ett extrainsatt sammanträde för att diskutera exakt vilka åtgärder man ska vidta för att ”återupprätta det grundlagsenliga styret i Katalonien”.

Den spanska senaten, som måste godkänna regeringens förslag, kommer därefter sammanträda på fredag om en vecka, enligt tidningen El Pais.

Kataloniens regionala ledare har avvisat idén om nyval, och tycker att det senaste valet 2015 och folkomröstningen den 1 oktober räcker som demokratiskt mandat.

FAKTA ARTIKEL 155

Folkomröstningen om Kataloniens självständighet förbjöds av Spaniens författningsdomstol. Artikel 155 i landets grundlag ger Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Dessa åtgärder skulle kunna innefatta ett upphävande av den regionala regeringen, att inordna den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra under det spanska inrikesdepartementet eller till och med stänga det regionala parlamentet, enligt Javier Pérez-Royo från universitetet i Sevilla.

Rajoy kan dock inte ensidigt åberopa artikel 155. Han måste först informera Carles Puigdemont om sin avsikt, och ge den katalanske ledaren möjlighet att byta linje.

Därefter behöver Rajoy vända sig till senaten, där en kommitté måste stödja hans förslag och de juridiska riktlinjer som senaten sedan ska rösta om.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet