Kinas president Xi Jinping och USA:s presindent Donald Trump. Foto: TT

Beskedet från Kina: Nya extra avgifter på 128 varor från USA

Uppdaterad
Publicerad

Som ett svar på USA:s nya ståltullar inför nu Kina extra avgifter på upp till 25 procent för 128 amerikanska produkter, bland annat fryst fläskkött och vin.

Kina vidtar nya åtgärder i det begynnande handelskriget med USA som började med president Donald Trumps beslut om ståltullar. Med start den 2 april beläggs 128 amerikanska produkter, bland annat fryst fläsk, vin och vissa frukter och nötter, med en extra avgift på upp till 25 procent. Avgifterna beräknas kunna uppgå till omkring tre miljarder dollar, motsvarande runt 25 miljarder kronor.

Hoppas att handeln ska normaliseras

Kina har tidigare uppmanat USA att sluta med sin ”ekonomiska skrämseltaktik” och enligt ett uttalande på Kinas handelsdepartements hemsida införs nu de extra avgifterna med förhoppningen att handeln mellan de två länderna ska normaliseras.

USA:s nya tullar

”Vår förhoppning är att USA kan dra tillbaka de åtgärder som bryter mot WTO:s regler så snart som möjligt så att handeln med relevanta produkter mellan Kina och USA kan återgå till det normala”.

I uttalandet står också att ”samarbete mellan Kina och USA, världens två största ekonomier, är det enda rätta valet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet