Beslut om Trumps inreseförbud överklagas

Publicerad

Justitiedepartementet i USA kommer att överklaga beslutet av en federal domare i Hawaii, som förlängt stoppet för Donald Trumps nya inreseförbud.

USA:s presidents dekret stoppades tillfälligt för några veckor sedan, bara timmar innan det skulle träda i kraft, men under torsdagen stoppas det på obestämd tid medan fallet fortskrider.

Även Trumps första dekret i januari, gällande sju länder, stoppades i domstol. Dekretet gjordes därför om och den omarbetade versionen gällde människor från sex i huvudsak muslimska länder.

Argumenterade för sin sak

Vid förhandlingarna i domstolen i Hawaii argumenterade både Trumps justitiedepartement och Hawaiis statsåklagare för sin sak.

Justitiedepartementet hänvisade då till en rad terrorutredningar mot utlänningar som rest in i USA lagligt samt underströk att alla referenser till religion är bortagna ur presidentordern, till skillnad från den första skrivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.