Beto O'Rourke kan bli presidentkandidat 2020

Publicerad

Han är lång, gänglig och före detta punkrockare. Det är kanske därför han nästan studsar runt på scenen när han kräver att muren mot Mexiko stoppas, att det införs allmän sjukvård, högre löner och skärpta klimatlagar. Demokraternas nya stjärnskott är en tämligen okänd politiker från El Paso. Han kan bli demokraternas presidentkandidat 2020. 

Han heter egentligen Robert O'Rourke men har fått det spanskklingande smeknamnet ” Beto”. Den 46-åriga trebarnspappan är fjärde generation Texasbo och bor precis vid gränsen till Mexiko.

O'Rourke pratar flytande spanska och växlar ledigt mellan spanska och engelska i sina tal, ett framgångsrecept i en delstat där en fjärdedel av väljarna har latinska rötter. Han var den första att protestera när barn skildes från sina migrantföräldrar vid gränsen och lovar att det aldrig ska hända igen.

Påminner om Sanders

O'Rourke är en vänsterpolitiker som på många sätt påminner om Bernie Sanders. 2013 valdes han in i representanthuset i amerikanska kongressen. Innan dess var han lokalpolitiker och affärsman.

När SVT får en kort intervju med honom på scenen efter hans framträdande framför jublande supporters, de flesta latinoväljare, så ger han ett superfokuserat, allvarligt och nästan lite vekt intryck. Men hans energi är omvittnad, i ett och ett halvt år har han korsat den väldiga delstaten och besökt samtliga 254 valkretsar, en bedrift han påstår att ingen annan politiker lyckats med.

Han har haft en framgångsrik strategi på sociala medier, livesänt sina långa bilresor, ibland i sällskap med kända gäster som till exempel  Joe Kennedy III.  

På bara tre månader har han fått ihop en rekordstor kampanjkassa, 38 miljoner dollar. Han har konsekvent sagt nej till bidrag från intressegrupper och så kallade superpacs, vilket skänkt respekt bland stora väljargrupper. Det genomsnittliga bidraget är på 33 dollar och kommer från privatpersoner.

”Extremliberal”

Beto O'Rourke utmanar den republikanska senatorn Ted Cruz, som inte är en särskilt populär politiker. Han fick öknamnet ” Lying Ted” av Donald Trump och det har klistrat sig fast. Ted Cruz kör massiva frontalattacker på Beto O'Rourke som han anklagar ha en ”extremliberal” agenda med socialistisk sjukvårdsplan, jobbfientlig politik där O'Rouke på lösa grunder tror på klimatforskare och därmed är beredd att beskatta oljan i Texas så att tusentals jobb hota gå förlorade.

Beto O'Rourke har lagt sig vinn om att inte falla in den politiska boxningsmatchen utan att ha ett artigt tilltal, en ambition som börjat spricka upp något i den politiska slutstriden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer