Företaget ska ha avslöjat uppgifterna inför amerikanska politiker på tisdagen. Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Falska konton på Facebook har försökt påverka amerikanska mellanårsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Facebook har upptäckt fler än 30 falska konton i sociala medier som används i en koordinerad politisk kampanj för att påverka det amerikanska mellanårsvalet som hålls i november.

Enligt New York Times har Facebook avslöjat de nya uppgifterna för amerikanska politiker under tisdagen. Enligt representanter för Facebook som tidningen har pratat med har man inte kunnat knyta kontona till Ryssland då man ännu är i ett tidigt stadium i undersökningen men man säger att Ryssland troligen har varit inblandat.

Samarbetar med FBI

Det var för två veckor sedan som Facebook ska ha gjort denna upptäckt och företaget samarbetar med FBI i den vidare utredningen.

Mellanårsval i USA 2018

De falska kontona omfattar såväl profiler och sidor på Facebook som konton på Instagram och ska mellan april 2017 och juni i år ha skapat runt 30 event. På det mest populära av dem hade 4 700 konton anmält sitt intresse.

Facebook uppger att över 290 000 människor har följt de nu spärrade kontona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet