• Tekniskt meddelande:

    Just nu har vi problem med undertexter på flera videoklipp. Vi jobbar på att åtgärda felet.

Bilden från det misstänkta fejk-kontot, där Sverigedemokraterna beskrevs som en ”skandalfabrik”, spreds vidare av S-personal. Foto: Twitter/SVT

Löfven vill se partiledarsamtal om falska konton

Publicerad

Användningen av sociala medier och fejkade konton kan nu bli en fråga för överläggningar mellan partiledarna. Statsminister Stefan Löfven ställer sig bakom tanken efter gårdagens nyhet om en intern utredning vid Socialdemokraternas partikansli.

SVT kunde i går berätta att två medarbetare vid Socialdemokraternas partikansli utreds för anklagelser om att ha startat ett falskt Twitter-konto för att sprida en kritisk bild av Sverigedemokraterna.

Bland de som reagerat på nyheten finns Ulf Bjereld, Socialdemokratisk debattör och ordförande för S-organisationen Tro och solidaritet. Han menar att frågan om hur sociala medier används i valrörelsen nu måste tas upp på partiledarnivå.

– Ja jag tycker att partiledarna borde samlas för att diskutera detta. Det skulle sända en stark signal in till respektive sympatisörer, och kanske även till anställda, om vad som är tillåtet och inte. Det skulle också sända en skarp signal till väljarna att vi står för värdighet och rent spel i politiken.

Löfven ställer sig bakom

Och statsminister Stefan Löfven (S), som i dag för första gången kommenterade nyheten om trollutredningen på partikansliet, ställer sig bakom idén.

– Det tycker jag absolut är nånting vi ska diskutera. Vi har en diskussion mellan partiledarna överlag om valrörelsen. I det ligger absolut ett åtagande för oss som partier att agera på ett moraliskt oantastligt sätt. Det är viktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer