Under tisdagskvällen ska polisen genomsöka den saudiska konsulns hem i Istanbul (t.h). Det efter att bevis hittats under inspektionen på konsulatet på måndagskvällen (t.v). Foto: Yasin Akgul/Murad Sezer/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Journalisten mördades och styckades – nu genomsöks konsulns hem

Uppdaterad
Publicerad

Turkisk polis förbereder sig nu för att genomsöka den saudiske konsulns hem i Istanbul. Det efter att de, enligt AP, har hittat bevis för att Jamal Khashoggi dödats inne på Saudiarabiens konsulat. Samtidigt bekräftar en turkisk tjänsteman uppgifterna om att Jamal Khashoggi ska ha styckmördats, enligt CNN.

Tidigt efter försvinnandet kom uppgifter om att polisen misstänkte att journalisten Jamal Khashoggi styckmördades inne på konsulatet. Enligt CNN har nu en turkisk tjänsteman bekräftat uppgifterna.

Under genomsökningen av konsulatet i måndags, som pågick i över nio timmar, ska polisen ha kommit över ny bevisning. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan gick lite närmare in på vad det rörde sig om för bevis under tisdagen.

– Undersökningen ser närmare på flera saker som till exempel giftigt material och att sådant material kan ha tagits bort genom att ha målats över, sade han under tisdagen.

Konsuln lämnar landet

Under tisdagskvällen anlände turkisk polis till konsulns residens, några kvarter från konsulatet. Enligt Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu ska både konsulns residens och flera bilar som tillhör konsulatet genomsökas.

Enligt tidigare uppgifter, till flera nyhetsbyråer, så ska ett flertal bilar ha lämnat konsulatet tre timmar efter att Jamal Khashoggi gått in i byggnaden. De ska ha kört till den saudiske konsulns hem 200 meter därifrån.

Enligt uppgifter till The Guardian är turkisk polis intresserad av fyra av de bilarna. Utöver det finns det, enligt tidningen, planer på att gräva upp trädgården vid konsulns hem för att leta efter Khashoggis kvarlevor.

Kort efter att det blev klart att polisen vill genomsöka konsulns hem skrev turkisk media att den saudiske konsuln har lämnat landet, enligt AP.

Trump: Kronprinsen förnekar

Journalisten Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober. Han skulle hämta dokument för att gifta sig och hans fästmö stod utanför och väntade. Men journalisten kom aldrig ut ur byggnaden.

Enligt tidigare uppgifter till CNN så planerar Saudiarabien ett erkännande där de säger att journalisten dött under ett förhör som gick fel. Planen ska, enligt CNN:s uppgifter, ha varit att ta med journalisten till Saudiarabien. Khashoggi, som bland annat skrivit för Washington Post, har i flera sammanhang granskat det saudiska kungahuset.

USA:s president Donald Trump konstaterade under tisdagskvällen, svensk tid, att han har har talat med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och att även han ”fullkomligt förnekat all vetskap om vad som skedde i det turkiska konsulatet”, enligt Reuters.

Enligt Trump är ett ”svar är nära förestående”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet