Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biden skriver under presidentorder – ska skydda rätten till abortpiller

Biden: ”Högsta domstolen är utom kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals amerikaner förlorade sin rätt till fri abort när USA:s högsta domstol rev upp “Roe mot Wade” – en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten. Nu skriver USA:s president Joe Biden under en presidentorder där han ger sjukvårdsdepartementet i uppdrag att skydda bland annat rätten till abortpiller.

Aborter har tillåtits i USA i närmre 50 år som en grundlagsskyddad rättighet sedan det uppmärksammade fallet “Roe mot Wade” 1973. Den rätten revs upp i juni. Nu bedöms inte längre aborträtten vara grundlagskyddad och enskilda stater har sedan den 24:e juni kunnat förbjuda aborter. 

Joe Biden har varit tydlig med att det inte finns någon legal åtgärd som han som president kan ta till för att omvandla HD:s beslut, men att det snabbaste sättet att “återställa Roe” hade varit att skriva en ny lag.  

– En sådan lag kommer jag att skriva under i samma stund som den ligger på mitt skrivbord, säger han. 

Högsta domstolen är ”utom kontroll”

President Biden har tillsammans med partikamrater i det demokratiska partiet kritiserat beslutet mycket högljutt och kontrar nu med en presidentorder som syftar till att värna om rätten för fri abort i landet.

– Vi kan inte tillåta en Högsta domstol utom kontroll, som arbetar tillsammans med det republikanska partiets mest extrema företrädare, att ta ifrån människor deras frihet och självbestämmande, säger Biden i ett tal som hålls i Roosevelt-rummet under fredagen.

Ordern kommer efter att Biden kritiserats inom sitt eget parti för att inte ha agerat snabbare för att skydda kvinnors tillgång till abort.

Ett utövande av “rå politisk makt”

Genom ordern ger han sjukvårdsdepartementet i uppdrag att skydda rätten till abortpiller och preventivmedel. Vidare kommer man även att etablera en särskild insatsstyrka som ska skydda tillgången till reproduktiv hälsa, enligt CNN.

Nu har sjukvårdsdepartementet 30 dagar på sig att lämna in en rapport som i sin tur beskriver hur de olika delarna av presidentorden kan implementeras i praktiken.  

Vidare säger Joe Biden att han har har bett justitiedepartementet att göra “allt i sin makt för att skydda kvinnor som vill nyttja sina rättigheter.” Han kallar vidare HD:s beslut för “extremt” och “helt felaktigt”.  

– Konstitutionen var inte drivande i Högsta domstolens beslut, det var ett utövande av rå politisk makt, säger Biden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.