Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg förklara vad beslut om ”Roe mot Wade” innebär. Foto: AFP/TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Historiskt abortbesked väntas i USA: ”Ses som ett första steg”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta domstol ska ta beslut om ”Roe mot Wade” – en grundpelare i den amerikanska fria aborträtten. Vad innebär domen och vad händer om den rivs upp? Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg förklara.

HD:s beslut i frågan väntas komma någon gång i slutet av juni, men i början av maj läckte ett utkast som visar att domstolen avser riva upp Roe mot Wade. Läckan har väckt reaktioner.

– Opinionsundersökningar i USA visar att en majoritet ändå stöder ”Roe mot Wade” och inte vill se den skrotas men abortmotståndarna har varit röststarka och välorganiserade även i tillsättningen av högsta domstolens domare, säger Carl Fridh Kleberg.

Roe mot Wade är ett rättsfall från 1973 där Högsta domstolen slår fast kvinnans rätt till abort i USA med hänvisning till det 14:e tillägget i konstitutionen, som handlar om den grundlagsskyddade rätten till privatliv.

Enligt Roe mot Wade är abort tillåtet fram till dess att fostret visar livsduglighet, vilket då beskrevs som mellan vecka 24 och 28. Aborter efter vecka 21 är dock mycket ovanliga i USA.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.