Kvinnor i USA kör bil i timmar för att göra abort

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten till abort begränsas allt mer i de södra delstaterna i USA. Mississippi vill häva aborträtten som en konstitutionell rättighet. Och i Texas har man infört en hjärtslags-lag som både förbjuder aborter efter vecka sex samt möjliggör att läkare och andra kan stämmas ifall aborter utförs.  

– Vi har haft en patient som kört över 16 timmar från Texas för att komma hit och göra en abort, säger Sue, patientpedagog på gynekologmottagningen Choices i Tennessee till SVT Nyheter.

Klinikerna är få, men patienter är många, vilket har lett till att många kvinnor tvingas söka vård bortom sina delstatsgränser. 

Choices i Memphis är en klinik som utför både kirurgisk och medicinsk abort, något som inte heller är vanligt i södra USA. 

När SVT Nyheter besöker kliniken står det bilar med registreringsskyltar från Tennessee, Louisiana, Texas, Arkansas och Georgia.  

– Aborter upphör inte bara för att man gör tillgången svår, säger Jennifer Pepper, verksamhetschef på Choices. 

”Finns ett stigma”

Texas hjärtslags-lag är en av de striktaste abortlagarna hittills i USA. Abort har förbjudits från vecka sex och delstaten har även infört ett slags angivarsystem. Vem som helst, var som helst, kan stämma vårdpersonal eller andra personer som känt till om ett ingrepp. Det kan vara alltifrån läkare, vänner eller en taxichaufför som kört en patient till en klinik. 

Flera instanser har försökt att häva denna nya lag som började gälla från september i år, och lagens utformning är uppe i Högsta domstolen. Men så länge har abortutförandet upphört hela i Texas och kvinnor söker sig allt längre bort från sina hemorter.  

– Patienter jag träffar försöker rättfärdiga varför de vill ha en abort. Det känns som att de berättar både för att rättfärdiga för omgivningen men också för sig själva eftersom det finns ett stigma, säger Sue, som enbart vill medverka med sitt smeknamn.

Enligt lagen i Tennessee måste läkaren läsa upp dessa punkter till sina patienter som önskar att göra abort. Listan består av totalt tio punkter. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Strikta regler i Tennessee

Trots att Tennessee inte heller är en liberal delstat när det kommer till aborträtt, får Memphiskliniken patienter från flera närliggande delstater.  

– Vid det första läkarbesöket måste man göra ett ultraljud och då kräver lagen att läkaren vänder skärmen så att den är synlig för patienten och att man sätter på hjärtljudet. Patienten får titta bort, säger Jennifer Pepper.  

Utöver det måste en lista som består tio punkter läsas upp ord för ord. I den står det bland annat om risker och fördelar med abort samt fullföljandet av en graviditet.  

Därefter måste patienten vänta i 48 timmar.

– Själva ingreppet, om man gör det kirurgiskt, kan ta fyra till sex minuter så i praktiken skulle vi kunna hjälpa en patient på en dag. Men nu med dessa regler blir det en längre process, och så tillkommer nu också resa och logi för många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.