Texas abortlag stoppas tillfälligt: ”Oklart hur man ska se på det här”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya abortlagen i Texas har väckt stora protester runt om i USA. Nu har en federal domare genom ett domslut tillfälligt blockerat delstatens stenhårda abortlagstiftning.

Abortlagen i Texas infördes den 1 september och innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida.

Lagen, som går under namnet SB8, gör inte heller undantag för fall där graviditeten är en följd av våldtäkt eller incest. Den innebär dessutom att vem som helst kan anmäla och stämma personer som misstänks ha hjälpt en kvinna att utföra en abort efter den nya tidsgränsen.

Texas är inte den första delstaten i USA som på senare tid infört strängare abortlagstiftning. Utöver lagen i Texas tvistas det även om en delstatslag i Mississippi som säger att abort är förbjudet efter gravidvecka 15.

Domstolen menar att lagen i Texas försöker kringgå grundlagen, säger Merrick Tabor, forskare vid Statsvetenskapliga institutionen. Men än är inte striden över.

Hör Merrick Tabor resonera om den amerikanska striden om aborten i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.