Texas abortlag har fått människor att protestera. Här en bild från Houston i helgen. Foto: Melissa Phillip/AP/TT

Vissa abortkliniker öppna igen i Texas

Publicerad

Minst sex kliniker i amerikanska Texas har startat upp abortverksamhet igen, dagen efter det att en federal domare genom ett domslut tillfälligt blockerat delstatens abortlagstiftning, rapporterar The New York Times.

Men de flesta kliniker – det finns omkring 25 i Texas – avvaktar, eftersom den nu pausade lagen innebär att man kan stämmas retroaktivt i uppemot fyra år.

Den nya lagen infördes i Texas den 1 september. Lagen innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte veckan – ett stadium i graviditeten då många kvinnor inte ens vet om att de är havande.

Blockerad lag

Men den federale distriktsdomaren Robert Pitman i Austin, Texas, beslutade genom ett domslut att tillfälligt blockera delstatens stenhårda abortlagstiftning.

Landets justitiedepartement begärde att lagstiftningen skulle blockeras till dess att den vandrat färdigt genom USA:s domstolsväsende, och Pitman gick i sitt 113 sidor långa beslut alltså på departementets linje.

Delstaten Texas gjorde det snabbt känt att man planerar att överklaga blockeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer