Merrick Garland gav besked om att justitiedepartement kommer stämma Texas under presskonferens. Foto: AP/TT Mandel Ngan

Texas stäms av USA:s justitiedepartement

Uppdaterad
Publicerad

President Joe Biden har sagt att han kommer göra allt för att utmana Texas nya abortlag. Nu stämmer USA:s justitiedepartement delstaten.

Justitieminister Merrick Garland presenterade på en presskonferens flera anledningar till stämningen. Men den främsta anledningen är att Texas abortlag bryter mot den amerikanska konstitutionen.

– Det uppenbara och uttryckligen erkända avsikten med detta lagstadgade system är att hindra kvinnor från att utöva sina konstitutionella rättigheter, sade Garland enligt Reuters.

Garland sade också att risken finns att fler delstater följer efter Texas, och att Bidens regering vill försöka stävja sådana försök.

Väljer rättslig väg för att stoppa lag

Bidenregeringen och justitiedepartementet väljer därmed en rättslig väg för att stoppa lagen.

Tidigare har en oenig högsta domstol valt att inte blockera lagen.

Den nya lagen innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen ger också privatpersoner unika möjligheter att anmäla och stämma utförare av aborter.

Oron: undergräver rätten till fri abort

Abortförespråkare i USA är oroliga över att lagen i Texas ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan.

President Joe Biden har tidigare gett i uppdrag åt experter i Vita huset att utvärdera ”juridiska verktyg vi har för att skydda kvinnor och dem som utför aborter från effekterna av Texas bisarra system”, rapporterar NBC News.

Hör Sveriges Radios USA-kommentator Ginna Lindberg om Texas abortlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.