Texasbor demonstrerar för aborträtten i staden Edinburg efter att förbudet trätt i kraft på onsdagen. Foto: Joel Martinez/AP/TT

Dejtingsajter startar fonder för abortkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Två av USA:s populäraste dejtingföretag startar räddningsfonder för att täcka kvinnors abortkostnader. Beskedet kommer efter att det i Texas blivit förbjudet att göra abort efter graviditetsvecka sex.

”Vi kommer att fortsätta slåss mot bakåtsträvande lagar”, skriver Bumble.

Abortlagen är den hårdaste i sitt slag sedan 1973, och trädde i kraft den 1 september.

– Vår skapare välsignade oss med livets gåva. Trots det förlorar miljontals barn rätten till sina liv varje år på grund av abort. I Texas arbetar vi för att skydda de liven, sade Texas guvernör Greg Abbott när han undertecknade lagen.

USA:s president Joe Biden menar däremot att lagen står uppenbart i strid med konstitutionen – den amerikanska grundlagen, och har lovat att försvara rätten till abort.

– Lagen i Texas kommer att väsentligt försämra kvinnors tillgång till hälsovård de behöver, särskilt i samhällen med svarta och låginkomsttagare, sade Biden i ett uttalande på onsdagen.

Startar insamling

För att hjälpa kvinnor som drabbas av åtstramningen har två av USA:s populäraste dejtingföretag, Bumble och Match Group – som bland annat äger dejtingtjänsterna Tinder, Hinge, Okcupid och Match.com- bestämt sig för att startat räddningsfonder, rapporterar CNN.

Bumbles vd Whitney Wolfe Herd meddelade i onsdags att företaget startat en insamling som ska “stötta de reproduktiva rättigheterna för kvinnor och människor över hela könsspektrumet som vill göra abort i Texas.”

“Bumble är grundat av kvinnor och styrs av kvinnor, och från dag ett har vi stått upp för de allra mest sårbara. Vi kommer att fortsätta att slåss mot bakåtsträvande lagar som #SB8 “, står att läsa på det Austinbaserade företagets Twitter.

Bidrag kommer att ges till organisationer som arbetar för kvinnors reproduktiva rättigheter, däribland Fund Texas Choice, enligt Bumble.

Betalar resor

På torsdagen kom beskedet att Dallasbaserade Match Groups också vidtagit åtgärder.

I ett internt meddelande förklarade dejtingföretagets vd Shar Dubey att hon skapat en fond som ska täcka kostnaderna för de medarbetare och anhöriga som tvingas resa till andra stater för att göra abort.

”Företaget tar i allmänhet inte ställning politiskt om det inte är relevant för vår verksamhet. Men i det här fallet kunde jag personligen, som kvinna i Texas, inte hålla tyst, förklarade Dubey enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.