Sveriges Radios USA-kommentator Ginna Lindberg förklarar hur den nya abortlagen i Texas fungerar. Foto: Michael M. Santiago/AFP/TT

USA-kommentatorn om nya abortlagen: ”Ett angiverisystem på laglig väg”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya abortlagen i Texas är en följd av Donald Trumps tid vid makten menar Sveriges Radios USA-kommentator Ginna Lindberg. Lagen förbjuder aborter efter sex veckors graviditet och fler delstater kan väntas ta efter. Samtidigt har president Joe Biden riktat skarp kritik mot lagen – och undersöker nu möjligheter hur den ska kringgås.

Under sin tid som president i USA tillsatte Donald Trump tre konservativa domare i högsta domstolen – en majoritet som valde att inte stoppa den nya abortlagen i Texas. Lagen, som har beskrivits som den hårdaste sedan 1973, förbjuder aborter efter sex veckors graviditet – även om våldtäkt och incest har skett. Privatpersoner har även möjlighet att anmäla personer som misstänks hjälpt till att utföra en abort och tjäna pengar på angivandet.

– I teorin skulle en taxichaufför som kör en kvinna till en klinik för att utföra en abort kunna bli stämd. Det är ett slags angiverisystem som man fått till på laglig väg, säger Ginna Lindberg i SVT:s Morgonstudion.

Andra delstater kan följa efter

Den nya abortlagen har rört upp känslor och polariserat amerikanska väljare. Ginna Lindberg tror att fler rebublikanskt styrda delstater kan komma att inspireras av Texas.

– Jag tror vi kan se en del förslag som kommer kopiera sättet man modellerat lagen på i Texas, säger hon.

I ett uttalande säger USA:s president Joe Biden att den nya lagen bryter mot landets konstitution och lovar att försvara rätten till fri abort. Under torsdagen meddelade Biden att han gett Vita husets jurister i uppdrag att granska lagen för att se om den går att kringgå.

Hör USA-kommentatorn Ginna Lindberg förklara varför den nya lagen är svår att komma åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.