Hör antiabort-extremisten John Brockhoeft berätta varför han brände ner flera abortkliniker. Foto: Dokumentären Striden om aborterna

Antiabort-extremist i USA: “Jag är villig att dö för frågan”

Publicerad

John Brockhoeft har suttit sju år i fängelse efter att ha bränt ner flera abortkliniker i USA. Pastorn Donald Spitz driver en hemsida om det kristna terrornätverket Army of God, som uppmuntrar terrordåd och mord.  

– Vi ser att intresset har ökat bland unga människor. Somliga av dem har även gått till handling – så det är bra, säger Donald Spitz i Dokument utifrån: Striden om aborterna.

Pastor Donald Spitz bor i delstaten Virginia och driver hemsidan Army of God – som också är namnet på ett inhemskt kristet terrornätverk som säger sig stå bakom en rad mord på abortläkare och mordbränder på abortkliniker. Under rubriken Prisoners of Christ hyllas mördare och andra som fängslats för antiabort-relaterade våldsbrott. 

– Army of God är inte en organisation, vi är människor som vill rädda ofödda barn och brukar våld, eller stödjer bruket av våld, för att stoppa aborter. Många som utför aborter har slutat på grund av the Army of God, säger Donald Spitz och berättar att han ser en ökning av unga antiabort-aktivister som är villiga att agera.

Förstörde kliniker med “bomber och eld” 

John Brockhoeft bombade och brände ner flera abortkliniker på 1980-talet och satt sju år i fängelse för sina brott. I dokumentären Dokument utifrån: Striden om aborterna säger John Brockhoeft att han utförde dåden på grund av skam och att han först efteråt kunde se sig själv i ögonen igen.   

– Jag brinner för den här frågan och är villig att dö för den. Jag visste att jag skulle slåss mot abortkliniker med förgörande kraft. Jag visste att jag skulle förstöra dem antingen med bomber eller eld, säger John Brockhoeft. 

Vill du veta mer? Hela Dokument utifrån: Striden om aborterna finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.