Se trakasserierna mot personal och patienter när de går över abortklinikens parkeringsplats. Foto: Dokumentären Striden om aborterna

Utsatt abortläkare i USA: “Hoppas att jag inte blir mördad”

Uppdaterad
Publicerad

I flera amerikanska delstater har nya lagar gjort det svårare att genomföra en abort. Samtidigt har trakasserier mot personal på abortkliniker ökat under senare år.  
– Jag hoppas att jag inte blir mördad, säger Julie Burkhart, chef för en abortklinik i Kansas.

Abortfrågan är viktig för många i USA och har aktualiserats på nytt, inte minst i höstens valrörelse och genom valet av den konservativa Amy Coney Barett till domare i högsta domstolen. Många abortmotståndare ser domartillsättningen som en möjlighet att upphäva ett domslut från 1973 som slog fast rätten till fri abort. 

“Värre för kvinnor under Trump”

Yashica Robinson är läkare på en av de få abortkliniker som finns kvar i Alabama. I Dokument utifrån: Striden om aborterna, berättar hon om ett stegrande hot från extrema abortmotståndare. 

– Under Trump-administrationen har situationen blivit värre för kvinnor. Fler antiabort-lagar har röstas fram. Jag märker själv att trakasserierna har ökat, att demonstranterna känner sig styrkta, säger Yashica Robinson. 

Kraftig ökning av trakasserier

Organisationen National Abortion Federation rapporterar kraftiga ökningar av trakasserier mot abortkliniker. 2019 noterade de mer än 1500 fall av intrång, vilket är den högsta siffran sedan de började mäta för drygt 20 år sedan. Hatmail och trakasserande telefonsamtal ökade med 125 procent mellan 2018 och 2019 – från 1388 till 3123. Misshandel av personal ökade från 15 till 24 fall. Det händer ofta att demonstranter försöker hindra personal och patienter från att ta sig till kliniken.

NAF representerar enligt dem själva kliniker som tillsammans tar hand om mer än hälften av de kvinnor som genomgår abort i USA och Kanada varje år.

Skyddar sig mot krypskyttar

Sedan 1993 har minst 11 människor mördats i attacker mot abortkliniker. En av dem var doktor George Tiller som sköts till döds av en antiabort-fanatiker i Kansas 2009. I dag driver Julie Burkhart kliniken. 

– Byggnaden har bombats och översvämmats. Ett dödshot är fortfarande skakande eftersom det var så grovt: Följa efter mig, släpa ut mig ur bilen och slå mig sönder och samman, säger Julie Burkhart.

Kliniken har endast ett fåtal fönster som ur säkerhetssynpunkt är väldigt högt belägna.   

– Om vi skulle råka ut för en krypskytt, så är det säkrare för personalen.

Vill du veta mer? Hela Dokument utifrån: Striden om aborterna finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer