Människor protesterar mot Texas nya abortlag. Foto: Joel Martinez/AP/TT

Omstridd abortlag i Texas stoppas tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

En federal domare har tillfälligt stoppat den omstridda abortlagen i Texas, rapporterar Reuters. Lagen trädde i kraft i september och förbjuder i princip alla aborter efter sjätte graviditetsveckan.

– Den här domstolen kommer inte att ge en dag till för detta berövande av en så viktig rättighet, skriver domaren Robert Pitman.

Beslutet togs efter att president Joe biden startat en process för att stoppa lagen som han menar strider mot konstitutionen.

Domarens beslut väntas att överklagas enligt AP.

Hundratals protester

I helgen genomfördes hundratals protester i USA mot de inskränkningar i aborträtten som införts på olika håll i landet.

Abortförespråkare är oroliga över att lagen i Texas ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan. USA:s president Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana Texas abortlag och skydda abortklinikerna.

Högsta domstolen, som har konservativ majoritet, valde redan i samband med att lagen trädde i kraft vid månadsskiftet att inte agera på en nödhemställan om att stoppa den. Omröstningen blev jämnast möjliga, fem–fyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer