• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att operationen i Gaza inte är över. Foto: YUVAL CHEN / POOL/EPA/TT

Biden i samtal med Benjamin Netanyahu och Mahmoud Abbas

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president, Joe Biden, har suttit i flera samtal under dagen gällande oroligheterna mellan israeler och palestinier, först med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och sedan med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Netanyahu sa dock senare under lördagskvällen att den israeliska operationen i Gaza inte är över och kommer att fortsätta så länge det är nödvändigt.

I samtalet med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska USA:s president Joe Biden ha stöttat Israels rätt att försvara sig från Hamas och andra terroristgruppers raketattacker från Gaza. Han fördömde även attackerna som har utförts mot israeliska städer. Biden ska även ha uttryckt sin oro för både civila, från bägge sidor av konflikten, och för journalister i området, som han menar måste skyddas.

Biden ska även ha framfört sin önskan om att palestinier ska få leva i trygghet och frihet, och lyfte fram en tvåstatslösning.

Israel-Palestina 2021

När Joe Biden talade med palestiniernas president Mahmoud Abbas tryckte han på att Hamas bör upphöra skjutningen av raketer mot israeliska städer. Han meddelade dock att USA kommer att fortsätta hjälpa palestinierna, både ekonomiskt och humanitärt. Även i detta samtal lyfte han fram en tvåstatslösning.

Flera dagars våld

Lördagen är det femte dygnet av våld sedan Israel började flygangrepp mot Gaza som svar på Hamas raketaffyrningar. I Israel har hittills åtta personer mist livet i raketangreppen, sex civila och två soldater.

I Gaza har 132 människor dödats i bombattackerna enligt palestinska sjukhuskällor, däribland 32 barn och 21 kvinnor. Antalet skadade uppgår till 950. Dessutom har 11 människor dödats på den ockuperade Västbanken i sammandrabbningar mellan våldsamma palestinska demonstranter och israeliska säkerhetsstyrkor.

Samtliga uppgifter om dödade och skadade kommer från nyhetsbyrån Reuters.

Den humanitära situationen för de 2 miljoner som lever på Gazaremsan blir alltmer problematisk. Enligt ett uttalande från FN har bombningarna tvingat upp emot 10 000 palestinier att lämna sina hem för att söka skydd i skolor, moskéer och andra offentliga byggnader. Trängseln gör att covid-19 sprids samtidigt som det råder brist på rent vatten, sanitet och även bränsle till elgeneratorerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet