Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fångas Joe Biden på film – säger att han behöver ett ”come to Jesus”-möte med Benjamin Netanyahu. Foto: AP

Biden: Jag ska prata allvar med Netanyahu

Publicerad

Oron för den humanitära situationen i Gaza växer – liksom Joe Bidens frustration över sin allierade, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

När Biden trodde att mikrofonerna var av sade han att han behöver ”tala allvar” med Netanyahu.

Kommentaren fälldes efter Bidens tal till nationen i torsdags kväll, när presidenten pratade med en demokratisk senator på golvet i kongressens kammare, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vid samtalet uppmanade senatorn Michael Bennet president Biden att fortsätta pressa Netanyahu om den växande oron för den humanitära situationen i Gaza.

Krig mellan Israel och Hamas

Biden visste då inte att mikrofonerna var på när han sade att han och Netanyahu behöver ha ett ”come to Jesus”-möte – ett uttryck för att tala allvar eller klarspråk i en fråga där åsikterna går isär.

Bidens svar: ”Bra”

När den amerikanske presidenten uppmärksammades på att mikrofonerna var påslagna konstaterade han att det var ”bra”.

Biden fick senare frågan av reportrar huruvida den israeliska premiärministern borde göra mer för att minska det mänskliga lidandet i Gaza – och på den svarade han ”ja”.

Uppmaningen till Israel

En växande humanitär kris och hård israelisk kontroll av lastbilar med nödhjälp har gjort matbristen i Gaza akut. Flera barn har den senaste tiden dött av svält, enligt FN.

Under sitt tal till nationen uppgav Biden att en tillfällig hamn ska upprättas vid Gazas kust som kan ta emot nödhjälp via havet.

Han uppmanade samtidigt Israel att ”göra sin del” och tillåta mer hjälp att komma in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet