Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biden svingade vilt Donald Trump under talet – men nämnde honom inte vid namn. Foto: CHIP SOMODEVILLA

Här är utspelen som skapade rubriker i Joe Bidens ”State of the union”-tal

Uppdaterad
Publicerad

Eldigt, oförutsägbart och högst politiskt. Så beskrivs Joe Bidens linjetal i amerikanska medier.

Här är tyngdpunkterna i presidentens ”State of the Union”.

Donald Trump

Amerikanska presidenters linjetal brukar vanligtvis hålla sig bortom partipolitiska duster och fokusera på sakfrågor. Bidens tal beskrivs dock i amerikanska medier som ”slående politiskt”.

Med åtta månader kvar till höstens val undvek han att nämna motståndaren Donald Trump vid namn – men hela 13 gånger talade Biden om ”sin föregångare” i negativa ordalag, skriver CNN.

– Demokratin måste försvaras. Min föregångare och vissa av er här försöker dölja sanningen om den 6 januari (stormningen av Kapitolium, reds. anm.). Jag kommer inte att göra det, sa Biden bland annat.

Bidens gliringar gick inte obemärkta förbi. Presidenten avbröts av burop – och den republikanska talmannen Mike Johnson som satt bakom honom syntes vid flera tillfällen skaka på huvudet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SAUL LOEB

Sverige och Nato

Att Bidens tal var inplanerat samma dag som Sverige blev medlem i Nato visade sig vara ett lyckokast för Ulf Kristersson (M). Statsministern satt på första parkett, placerad intill USA:s första dam Jill Biden. När Joe Biden sedan öppnade sitt tal med att tala om hotet från Ryssland passade han på att välkomna Sverige in i alliansen.

– Sveriges statsminister är här i kväll. Välkommen! Ställ dig upp! sa Biden till Kristersson som leende mötte publikens jubel.

Det svenska Natomedlemskapet är, förutom en seger för Kristersson, också en politisk framgång för Biden, förklarar SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

– Att Sverige får spela en så central roll visar hur viktigt Sveriges Natomedlemskap är för Biden-administrationen, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson mötte leende publikens jubel i Kapitolium under president Bidens tal till nationen. Foto: AP

Situationen i Gaza

På det utrikespolitiska området ägnades mest talartid åt kriget mellan Israel och Hamas. Bland annat meddelade Biden att USA:s militär ska upprätta en tillfällig hamn vid Gazas kust för att snabbt kunna föra in förnödenheter.

Presidenten förtydligade också sin ståndpunkt när det gäller Israels roll i kriget.

– Israel har rätt att jaga Hamas. Hamas skulle kunna avsluta konflikten genom att släppa gisslan, lägga ned vapnen och överlämna de ansvariga för den 7:e oktober, sa presidenten och fortsatte:

– Israel har dock också en grundläggande skyldighet att skydda civila i Gaza. Det här kriget har slagit hårdare mot civila än alla tidigare krig i Gaza sammanlagt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: WIN MCNAMEE

Kriget i Ukraina

Under det senaste året har USA:s stöd till Ukraina varit en het politisk fråga i kongressen. Det märktes även under talet.

– Putin är på frammarsch. Han invaderar Ukraina, sår kaos i Europa och vidare. Om någon här inne tror att Putin kommer att stanna vid Ukraina kan jag försäkra er om att han inte kommer göra det. Men Ukraina kan stoppa Putin om vi står vid deras sida och ger dem de vapen de behöver, sa Biden.

– Mitt budskap till president Putin, som jag känt länge, är enkelt. Vi kommer inte att vända om. Vi kommer inte att böja oss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: CHIP SOMODEVILLA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet