Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur skulle striderna påverkas om stödet från USA försvann och varför gör det kommande presidentvalet Ukraina så nervösa? Hör SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson förklara i videon. Foto: Alex Brandon

Så påverkas Ukraina om stödet från USA tar slut

Publicerad

”Vid slutet av året är stödet till Ukraina slut”.

Så lät det nyligen från Vita huset, men trots det har den amerikanska kongressen inte lyckats komma överens om nya pengar till Ukraina.

– Det skulle få direkta konsekvenser på slagfältet och kunna leda till ökade förluster, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson.

Hos både Demokrater och Republikaner växer tveksamheten till att skicka ytterligare miljarder till Ukraina.

Under onsdagen röstades ett nytt stödpaket på 66 miljarder dollar ner i kongressen, och president Bidens mål att få till nytt stöd till Ukraina innan årsskiftet är nu hotat.

– Om inte vi stödjer Ukraina, vad kommer resten av världen att göra då? frågade sig Biden efter onsdagens besked.

”Inrikespolitiskt spel”

Men loppet verkar inte vara helt kört. Biden antyder att han är beredd att kompromissa om mer pengar till säkerheten vid gränsen mot Mexiko och striktare migrationspolitik: två krav som Republikanerna har för att diskutera vidare.

– Det här är ett inrikespolitiskt spel, men det gör det inte mindre viktigt. Amerikansk inrikespolitik får enorma konsekvenser för resten av världen, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson.

Se hela avsnittet av Kriget i veckan här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.