Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur SVT Nyheter kom fram till att klippet filmats vid Stepove i Ukraina. Foto: SVT/Deepstate

Ukraina: Ryska soldater sköt ihjäl kapitulerande ukrainare

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har geolokaliserat det klipp som uppges visa hur två ukrainska soldater som ger upp dödas av ryska soldater i närheten av Avdijivka. Händelsen utreds som ett krigsbrott av Ukraina.

Klippet publicerades av den ukrainska analysgruppen Deepstate i helgen. De uppger för SVT Nyheter att det filmats av en ukrainsk drönare söder om orten Stepove. SVT Nyheter har kunnat verifiera att platsangivelsen är korrekt.

Vad som verkar vara en ukrainsk soldat kliver ut ur ett värn med händerna över huvudet. Utanför väntar vad som ser ut som flera ryska soldater. Han lägger sig på marken.

Kort därefter stapplar ytterligare en soldat ut ur värnet. Han ser ut att falla mot de ryska soldaterna, som då öppnar eld mot de till synes obeväpnade ukrainarna.

Kan ha filmats i närtid

Området har länge kontrollerats av Ukraina, men geolokaliserade videoklipp visar att ryssarna de senaste veckorna rört sig framåt där. Det är därmed sannolikt att filmen visar en rysk framryckning mot en ukrainsk position.

Filmen är grynig och det är svårt att med säkerhet säga vilken sida de inblandade tillhör. Men soldaterna som avfyrar sina vapen har mörkare uniformer än de som skjuts. Ryska uniformer är generellt mörkare än ukrainska.

Deepstate uppger att videon filmades den 1 december, något SVT Nyheter inte kunnat verifiera. I videon syns dock två kratrar. Med hjälp av satellitbilder kan vi konstatera att de dök upp efter den 30 oktober. Det innebär att videon måste ha filmats efter det.

Bilden till vänster är tagen den 30 oktober 2023. På den till höger, tagen den 28 november 2023, syns två kratrar. Foto: Planet Labs/SVT

Ukraina: Har dödat ryssarna

Händelsen utreds nu som ett krigsbrott av ukrainska myndigheter.

”Mördandet av krigsfångar är ett grovt brott mot Genèvekonventionen”, skriver Ukrainas riksåklagare på Telegram.

Oleksandr Shtupun, talesperson för den ukrainska militären, hävdade på måndagen att man dödat de ansvariga ryska soldaterna, skriver bland annat ukrainska Pravda.

– Jag kan bekräfta att gruppen ryska ockupanter som utförde detta brott upphörde att existera under vidare fientligheter, säger han.

Ryssland har ännu inte kommenterat saken. Ukrainska myndigheter har inte gått ut med namnen på de döda, som enligt källuppgifter till Suspilne i nuläget betraktas som ”saknade” då kropparna inte återfunnits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.