Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En fantastisk natt”, Trump talade till sina anhängare efter valresultatet under supertisdagen. Foto: Tony Gutierrez/AP/TT samt Evan Vucci/AP/TT

Storseger för Trump och Biden under USA:s supertisdag

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump fortsätter att utklassa sin enda motståndare Nikki Haley i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat.

– En fantastisk natt, säger han efter att ha utropats som segrare i 12 av 16 delstater under supertisdagen.

Kort efter att de första vallokalerna på den så kallade supertisdagen i USA stängt utropades tidigare president Donald Trump som segrare i primärvalet i Virginia, rapporterar AP.

Och under natten fortsatte Trump sitt segertåg för att bli utsedd som Republikanernas presidentkandidat.

USA-val 2024

Även i delstaterna Colorado, Arkansas, Texas, Massachusetts, Alabama, Virginia, Tennessee, North Carolina, Oklahoma, och Maine utropades han tidigt till segrare av bland annat CNN, enligt preliminära resultat.

Nu har han även vunnit delegaterna i Alaska och Utah, enligt Edison Research.

Sista chansen för Haley

Under supertisdagen står en tredjedel av delegaterna på spel när väljare i 16 delstater röstar i primärvalen.

Dagens resultat är därför en stark indikator på vilka två som kommer att kandidera för Republikanerna respektive Demokraterna i presidentvalet den 5 november.

Supertisdagen har beskrivits som sista chansen i loppet för Trumps enda motkandidat – den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley.

Haley har tidigare bara tagit hem en primärvalsseger i huvudstadsområdet District of Columbia. När vallokalerna i tolv av supertisdagens delstater stängt hade hon endast tagit hem en delstat: Vermont.

Biden överlägsen

Joe Biden, som inte har någon allvarlig utmanare på den demokratiska sidan, har under nattens valyra hittills tagit hem segrar i samtliga röstande delstater utom det amerikanska territoriet Samoa, enligt AP.

Men SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg berättar att ett stort antal demokrater har röstat blankt, som protest för Bidens politik när det gäller kriget i Gaza.

– Många demokrater är bekymrade över hur Biden ska kunna ta sig igenom den här otroligt krävande valrörelsen, säger han.

– Båda kandidaterna har uppenbara svagheter. Den här valkampanjen kommer att handla om att smutskasta varandra, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

För att bli presidentkandidat krävs en majoritet av de totalt 2 469 delegaterna.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet