USA:s militär ger Biden deadline om evakueringarna

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor fortsätter desperat att försöka fly Afghanistan via Kabuls flygplats.

Ett beslut från USA:s president Joe Biden om att förlänga tidsfristen för evakueringarna kan komma under tisdagen.

Samtidigt hotar talibanerna med konsekvenser om datumet flyttas fram.

Trots den intensifierade luftbron från Kabuls flygplats återstår ännu flera tiotusentals människor som USA vill hinna undsätta innan tidsfristen går ut.Det handlar om både amerikanska medborgare och allierade, men också afghaner med deras familjer som har arbetet för landet.

Enligt ett avtal med talibanerna måste USA lämna senast den 31 augusti. Men från flera länder har röster höjts för att tiden inte kommer räcka till för att hinna med alla evakueringar.

– Vi är oroliga över den tidsfrist som USA satt. Det krävs mer tid för att slutföra de pågående operationerna, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian enligt BBC.

USA:s militär vill ha besked

Enligt det amerikanska försvarsdepartementet kommer det också att ta flera dagar att flyga hem de närmare 6 000 amerikanska soldater som USA har kvar i Afghanistan.

USA:s militär uppmanar president Joe Biden att senast i dag, tisdag, fatta beslut om huruvida man ska förlänga evakueringen, rapporterar CNN. Det skulle i så fall ge försvarshögkvarteret Pentagon tid att planera för den fortsatta insatsen efter den 31 augusti.

Talibanerna hotar med konsekvenser

Men att diskutera en förlängning är inte aktuellt säger talibanerna.

– Om USA eller Storbritannien skulle vilja ha mer tid för evakueringar, så är svaret nej. Annars får det konsekvenser, sade talesmannen Suhail Shaheen till Sky News under måndagen.

Över 48 000 personer har lämnat Afghanistan med amerikanska flyg sedan evakueringen intensifierades den 14 augusti. Av dem evakuerades 11 000 människor under tolv timmar i måndags, enligt Vita huset. Från svenskt håll har 255 personer flugits ut ur landet. Omkring 500 personer finns just nu på svensklistan, personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.